Tidlig middelalder

Tidlig middelalder (ca. 1050 - ca. 1350)

I den tidlige middelalder strides Svend, Knud og Valdemar om magten i Danmark, stridighederne kulminerer i Blodgildet i Roskilde og slaget ved Grathe Hede i 1157, hvor Valdemar den Store vinder tronen.

Vi er alle blevet kristne og tager på korstoge i de baltiske lande for at udbrede kristendommen og omvende de vantro. På et korstog i Estland i 1219 falder Dannebrog eftersigende ned fra himlen til Valdemar Sejr, der senere indfører Jyske Lov.

I Finderuplade ved Viborg bliver kongen Erik Klipping myrdet af 56 knivstik i år 1286, motivet til mordet er endnu usikkert, men der er blevet spekuleret i, at kongen havde krænket sin rigsmarsks kone, og at selvsamme marsk Stig, derfor stod bag drabet på kongen.  

Den tidlige middelalder i Danmark er desuden kendetegnet ved, at vi får et begyndende skriftsprog, og at vi bliver uddannet af lærde og munke.

Vil du læse mere?

http://danmarkshistorien.dk/historiske-perioder/hoejmiddelalderen-ca-1050-1340/

Vidste du at: Vi fejrer Valdemarsdag hvert år den 15. juni, da det eftersigende var den dag, at Dannebrog dalede ned fra himlen under et korstog i Estland i 1219. Historikere mener dog at vide, at sagnet om flaget, der dalede ned ikke holder helt vand. De historiske kilder peger på, at sagnet om flaget rent stammer tilbage fra 1208, men at ”historien” blev lidt bedre, hvis man rykkede det nogle år frem til et historisk stort og mere betydningsfuldt slag – nemlig slaget ved Lyndanise i 1219.

Links

Danmarkshistorien.dk

Nationalmuseet – historisk viden

Danske fortidsminder

Materialer