Dit digitale barn

Medier og teknologi er blevet en stor del af vores hverdag. De mange nye muligheder for underholdning, kommunikation og hjælpemidler fanger især børnenes og de unges interesse. Vi forsøger her at give dig som forældre nogle redskaber til at tage del i dit barns digitale liv.

Digital dannelse – Hvad er det for noget?

Vi hører ofte at børn i dag er digitale indfødte, at deres tekniske evner udvikler sig lynhurtigt og endda overstiger forældrenes kunnen. Men selvom de er eksperter i at gøre brug af internettet og de sociale medier, har de stadig brug for den voksnes hjælp til at navigere i de udfordringer og problemstillinger, som følger med den digitale tidsalder.

Digital dannelse handler om digital sikkerhed, etik og konsekvenser, om at kunne begå sig på de sociale medier og om at have en forståelse for sammenhænge og forskelle mellem den virtuelle og den ”rigtige” verden.

Digital dannelse – Hvordan gør vi så?

Vi har samlet et par hjemmesider og links hvor du kan finde oplysning og vejledninger omkring børns liv, leg og læring med digitale og sociale medier.

Medierådet for børn og unge aldersmærker film og computerspil og fungerer desuden som videncenter, der oplyser og rådgiver om børn og unges brug af digitale medier, herunder digital tryghed, trivsel, kompetencer og rettigheder. Se nogle af deres anbefaling og vejledning her:

  • Læs guiden til forældre med 7-12-årige børn, som er på nettet, her.
  • Brug den online værktøjskasse ”Digital genial” til at sætte fokus på børnenes digitale liv på forældremøder i henholdsvis indskolingen og mellemtrinnet. Se mere her.

Center for digital dannelse rådgiver bredt om digitalisering, digital dannelse og digitale kompetencer. På deres hjemmeside kan du finde råd og viden, som både relaterer sig til voksne og børns digitale liv:

  • Dan dig et overblik og bliv opdateret på Fortnite, Minecraft eller andre af dit barns ynglings spil, her.
  • Få indsigt i sociale medier og spil som Snapchat og Tiktok, her.

 Redbarnets side for forældre kan du også finde råd og viden om problemstillinger forbundet med nettet og digitale medier.

Du kan se hvad biblioteket har om digitaldannelse her (åbner i nyt vindue)