Lad børnene læse det, de har lyst til at læse. Også om lort. Måske om biler. Eller noget helt tredje.

56.3 Lort! 

21.04.21
”Lort! Skidesjove fakta om at lave stort” er en ny børnefagbog med alt, hvad du behøver at vide om lort, tis og prutter. Fyldt med menneske- og dyrelort og masser af skidesjove fakta. Anbefales fra ni år. 

Ved du for eksempel, hvor menneskelort forsvinder hen, når det er skyllet ud i toilettet? Hvor meget en uges elefantlort vejer? Eller hvorfor hyænelort bliver hvid, når den tørrer? 

Bogen kommer vidt omkring og illustreres af en uhøjtidelig, farverig og humoristisk blanding af tegning og foto. Herhjemme bød læsningen både på højlydte grin og nysgerrige spørgsmål fra den 10-årige. 

Kombinationen af humor og viden kan noget særligt i forhold til at støtte børns læselyst. 

Nogen gange vil voksne rigtigt gerne have børn til at læse klassiske eventyr, bøger fra deres egen barndom eller nyere anmelderrost børnelitteratur. Det vil vi selvfølgelig også gerne på biblioteket. 

Men først og fremmest vil vi gerne støtte børnenes læselyst, og som børnekulturformidler vil jeg gerne slå på tromme for at lade vejen til barnets læselyst gå gennem barnet. 

Tag barnet med på biblioteket (hurra vi har åbent igen!) og lad barnet være med til at vælge bøger med emner, det interesserer sig for, eller historier det er nysgerrig på. 

Der er ikke nogen rigtige og forkerte bøger. Der er heller ikke nogen rigtige og forkerte måder at læse på – eller nogen rigtige eller forkerte steder at gøre det.  

Måske vil dit barn gerne læse om lort, mens det sidder på toilettet. Om heste i savsmuldet på rideskolen. Eller vittigheder for en kammerat i en hængekøje. 

Fint. Læselyst forudsætter læseglæde, og barnets læseglæde bor, der hvor legen og interessen er. 

Som voksne kan vi hjælpe barnets læselyst på vej ved at lade barnet vælge bøger med hjertet. Hvis barnet er optaget af hajer, så lån ti forskellige bøger om hajer. Hvis barnet gerne vil låne en bagebog fra voksenudlånet, så lån en bagebog fra voksenudlånet. Hvis barnet gerne vil læse om lort, så finder du et udvalg under 56.3 i børneudlånet. 

Hjælp barnet med at finde frem til de bedste bøger om dét, der interesserer barnet. 

Bøger der er alderssvarende og ikke “skuffer”, når I får dem med hjem (fordi der var en flot traktor på forsiden, men bare en masse tekst om maskiner inden i bogen). 

Læs bagsiden, kig i bogen, bed eventuelt dit barn om at læse noget af første side for at se, om niveauet passer. Spørg bibliotekspersonalet om inspiration. 

Til sidst kan I låne en ordentlig stak bøger med hjem. Hav adgang til bøger, lån bøger, læs bøger selv. Læseglæde smitter. Alt sammen kan lade sig gøre for…… 

Hurra! Vi har åbent igen! 

Og vi glæder os rigtigt meget til at se jer på biblioteket. 

God læselyst...

/Ditte Maj Sjørslev, børnekulturformidler hos Aabenraa Bibliotekter & Kulturhuse

Materialer