Anbefaling: Beethovens ” Symfoni nr. 6 F-dur op 68 Pastorale, Allegro”

25.02.21
ANNETTES KLASSISKE ANBEFALING: Beethoven var sin tids store avantgardekomponist, med en stor og voksende fanskare, men sandelig også én, hvis musik af mange blev anset som alt for moderne og mærkelig. 

I denne tid sidder også jeg hjemme og arbejder de fleste dage og har ind i mellem radioen på. 

De gjorde jeg en dag i begyndelsen af måneden, hvor Hej P2 spillede, denne gang med lytterønsker om vinter og natur. 

Lige før radioavisen fik vi så 3.sats, allegroen fra Beethovens Pastoralesymfoni. 

Den har jeg hørt mange gange og også haft på til en Lytterklub sidste efterår. Alligevel hørte jeg pludseligt noget, jeg ikke havde lagt mærke til før. 

På en måde er klassisk musik ligesom en eventyrbilledbog, man kender eventyret, men en ny god illustrator kan fange ens blik for en detalje, man ikke tænkte over før. 

Hver ny koncert, men lige netop denne kombination af musikere og dirigent, kan få en til at opleve noget nyt, hvis man er heldig.

Nå til sagen. 

Du har nok opdaget, at hvis man hører marchmusik, kan ens fødder begynde at vippe i takt; en to, en to, venstre højre, venstre højre. 

Prøv selv at nynne ”Gå ud og gå en tur” eller ”Århus Tappenstreg”, det er svært at lade være.  

Det gjorde mine fødder også den formiddag, men pludseligt ”gik” jeg i modtakt, da oboen kom ind med sin melodi. Havde jeg vippet tåen forkert og kommet ud af synk? Men så var den gamle rytme pludseligt tilbage igen. Sådan gør man da ikke!

Her var vi og Beethoven gået ud i det fri, skulle undervejs opleve et lille uvejr, høre folk feste i baggrunde, nyde gåturen ude på landet, og så lader han pludselig oboen lave uorden i det, orkesteret er i gang med. 

Uorden måske, men så er jo den obosolo bare så smuk. Desværre fik jeg ikke denne gang de sidste 15 sekunder med, radioavisen kom på med seneste Støjbjerg nyhed og forstyrrede idyllen.

Men hør selv klippet her (vælg fanen ”Indhold” under fotoet, klik på ”Vis mere” og lyt så til  ” Symfoni nr. 6 F-dur op 68 Pastorale, Allegro” (minuttal: 52:01)).

Du kan også finde og reservere en af bibliotekets indspilninger her

God fornøjelse

/Annette Pedersen, bibliotekar på Aabenraa Biblioteker og Kulturhuse