"Den nøgne øl" kaldes også den danske pilsnerbibel. Af god grund. I bogen kommer man rundt om alle aspekter i den gyldne drik.

Anbefaling: Den nøgne øl

26.03.21
Pilsneren er og var det sorte får i ølflokken; udskældt, kedelig og alt for industriel. Men craft-bryggere vil det anderledes. Pilsneren skal frem i rampelyset. Christian Andersen og Jens Eiken, forfattere til den danske pilsnerbibel er enige. 

Craft beer-bølgen har gennem årtier rusket godt og grundigt i det danske og internationale øl-landskab. Ølstile som IPA’er, stouts og sours er de store stjerne på scenen. 

Tilbage står pilsneren. Lettere forfjamsket og overset. I hvert fald blandt fans af craft beer, som på dansk er oversat til det lidt pjuskede begreb specialøl. 

Hvad er specialøl egentlig? 

Svaret er, at det ikke er et defineret begreb, mens specialøl-hylden mest af alt ligner supermarkedernes holdeplads for øl, som ikke kommer i kasser a´ 30 styk. 

Nok om det. Tilbage til pilsneren. 

Pilsneren er en ren lys lagerøl, der er undergæret ved lave temperaturer. Smagen er frisk, lettere diskret, med en mild maltsødme plus bitterhed fra humlerne. Hjørnestenene er vand, bygmalt, humle og gær. 

Saccharomyces carlsbergensis er den mest brugte gær, og her i Danmark kan vi være stolte af, at netop den gær blev forfinet på Valby Bakke, hvor Carlsberg gennem snart 200 år har haft hovedsæde. 

De fleste kender Carlsberg og Tuborgs pilsnere. De er rene og stort set aldrig uden fejl. Måske er det derfor, mange ølelskere smager dem som kedelige.

Men “Den nøgne øl” af Christian Andersen, forfatter og journalist, og Jens Eiken, tidligere brygmester hos Carlsberg, Molson Coors og Royal Unibrew, vil mere. 

De tager dig med rundt til nogle af verdens bedste pilsner-bryggere i Portland, USA, Frankrig, Tyskland og Tjekkiet. 

De fortæller pilsnerens lange historie. De forklarer om råvarer og produktion. Og så kommer du med helt ned i de mange forskellige pilsnertyper, der findes - også craft-pilsnere i Danmark og resten af verden. 

Og ja, du lærer også, hvordan man smager på en øl - med fokus på pilsnerens renhed, selvfølgelig. 

Den nøgne øl er måske en nichebog for nørder, men det er bestemt også en bog, der kan udvide pilsnerhorisonten hos andre, der måske leder efter et let alternativ til påskefrokosten. Et alternativ, der smager af lidt mere end den klassiske industripilsner. 

Husk også, at pilsneren er verdens mest populære øltype. I hvert fald målt på antal liter, der årligt brygges på verdensplan. 

Prøv fx de her fem danske pilsnere…

De burde være til at finde i et velassorteret supermarked, i din lokale specialølsbutik eller i bryggeriernes webshops.

Du finder i øvrigt Christian Andersens personlige ølblog, Durst.nu, lige her. På siden skriver han anmeldelser af øl, forklarer om øllets mange facetter og giver indblik i den populære drik.

Tags
Materialer