Anbefaling: Dette bliver mellem os

21.06.21
Alexander Kielland Krag har skrevet en intens, nærværende og scenisk ungdomsroman om forelskelsen, når den er både stor, smuk og voldsom.

Denne her roman går lige i hjertet med den ærlige, ligefremme stemme som hovedpersonen Felix giver os. Romanen er skrevet i korte tekststykker. De små bidder kommer råt og uforsødet, men også længselsfuldt og besættende som særligt ungdommens forelskelser kan være. Nogle gange er de en halv side, andre gange bare syv linjer eller en enkelt. Man læser en tekstbid i én intens bid, stopper op for luft, men bladrer straks videre for at få mere.
Oplevelsen af de her små tekstbidder forlænger scenerne. Man mærker hver enkelt observering, replik, samtale, detalje så meget stærkere, når det står for sig selv. Nogle gange er det der sker på to forskellige sider kun adskilt af sekunder, men pausen, sidens tomhed, det at du skal bladre, gør at man for alvor mærker tyngden, vægten, betydningen af hver enkelt tekststykke.

Felix er lige flyttet tilbage til Oslo og starter i 2. g på en ny skole. Her ser han Nicolai og forelsker sig hovedkulds. Samtidigt udvikler han et tæt venskab med Phillip. Men ingen ved, at Felix er homoseksuel, og han frygter hvad der vil ske, hvis det slipper ud.

Vi får aldrig særligt meget at vide om Felix’ fortid i Stavanger. Vi ved at noget gjorde, at familien meget hurtigt flyttede tilbage til Oslo, for at få Felix væk. Vi ved at noget skete i Stavanger pga. Felix’ seksualitet, og det trækker spor ind i den unge fyrs selvopfattelse, identitet og måde at angribe nuet på. Noget af depressionen hænger ved. Felix har svært ved at møde nye mennesker, vise dem sin smerte.

Dette bliver mellem os er en historie om kærlighed og venskab. Om hvordan kærligheden kan være vidunderlig, men også mørk, nedbrydende og præget af mørke. For nogle gange er kærligheden ikke lige til.  Det er en roman om ungdommens voldsomme følelser og forelskelser, men også den stille kærlighed, der vokser langsomt frem.

Det her er en bog, man ikke kan give slip på hverken fysisk eller mentalt. Når sidste side kommer, står man tilbage med en fin og stærk historie, men også med et voldsomt behov for at læse mere og aldrig slippe Felix igen.

Hvis du mangler en god bog at varme op til Aabenraa Pride med, anbefaler jeg Alexander Kielland Krags roman på det varmeste. Fra den 25. juni til den 30. juni er der pride-arrangmenter spredt ud over byen. Man kan blandet andet lave sit eget banner klar torsdag og deltage i et foredrag om at være forælder til transkønnede børn. Selve paraden forgår på lørdag. 

 

 

Materialer