I Norge fejres den 17. maj med pomp og pragt hvert år, til minde om underskrivelsen af den norske grundlov i 1814. Og tag ikke fejl – nationaldagen er en enorm begivenhed i Nor

Anbefaling: Edvard Grieg i anledning af Norges nationaldag 

12.05.21
ANNETTES KLASSISKE: Mandag d. 17. maj er Norges nationaldag, og derfor skal vi da høre norske musik. Vi skal høre Norges verdensberømte nationalromantiske komponist Edvard Grieg (1843-1907).  

Danmark måtte i 1814 afstå Norge til Sverige efter Napoleonskrigene, og Norge var nu i union med Sverige. 

Som flere andre lande var også Norge grebet af romantikkens idé om “ét land, ét folk, ét sprog”, og det var i den norske folkekultur, man fandt sin identitet. 

Det var også i den norske folkemusik, Grieg fandt inspirationen til mange af sine værker, som for eksempel de mange norske Folkeviser, Slåtter og Lyriske Stykker for klaver. 

Her med Leif Ove Andsnes, der spiller på Grieg eget klaver.

Grieg var også inspireret af folkemusikken, da han skrev musikken til Ibsens skuespil “Peer Gynt”.  Mon ikke I har hørt “I Dovregubbens hal”, som tåler at høres én gang til.

Jeg ved ikke, hvordan Norge vil fejre sin 17. maj i år; om de må have de fine børnetog med deltagere og tilskuere i folkedragt, men fejret bliver det, og vi kan se med på NRK. Benyt anledningen til at dykke ned i norsk musik, især Grieg.

Og tvivler I på at Grieg er verdensberømt? Hvilken anden komponist kender I, der har fået et krater på planeten Merkur opkaldt efter sig?

God Søttende Mai!

/Annette Pedersen, bibliotekar på Aabenraa Biblioteker & Kulturhuse 

Materialer