Anbefaling: Fiskepigen

31.03.21
Gode børnebøger inviterer til samtale, og “Fiskepigen” af Søren Jessen åbner for en strøm af hv-spørgsmål. 

Hvad handler den om? Klimakrise, søskendekærlighed, autisme, angst, handlekraft og ensomhed og at være den store, selv om man er lille. Det og meget, meget mere…

En pige og hendes lillebror er efterladt alene i et hus på en bakketop, mens stormene hærger, og vandet stiger omkring dem. Storesøster drager omsorg for en lillebror med autistiske træk, mens behovet for at komme væk bliver mere og mere presserende. Samtidigt filtrer en dinosaur af plastik og en fortælling om en fiskepige sig ind i historien om de to børn og danner et æstetisk smukt og stemningsmæssigt truende broderi. 

Hvad er det? Svaret er: En tegneserie, en illustreret kortroman, en grafisk roman, en billedbog og Science fiction. 

Fiskepigen kan ikke umiddelbart kategoriseres. Det er tydeligt, at Søren Jessen er både forfatter og illustrator. Tekst og tegning svømmer ind og ud mellem hinanden. Det sker for eksempel, når en pandekage i luften forvandles til en vandmand med tekst langs tentaklerne. 

Til tider hænger tekst og illustration sammen. Til andre tider fortæller de forskellige sider af historien, som når illustrationen af det frådende, mørke hav følges af udsagn om hygge, saftevand og hjemmebagte småkager. 

Det ser ikke særligt hyggeligt ud på billedsiden, som spejler hovedpersonens bevidsthedsstrøm og dén udsathed børnene oplever. 

Hvorfor skal man læse den? Fordi den er original, samt sproglig og illustrativ stimulerende. Ikke kun for fantasien, men for samtalen. 

Fiskepigen vækker til undring ved ikke at besvare alle de spørgsmål, der dukker op for læseren undervejs. Herhjemme affødte læsningen flere samtaler med den 10årige, der hele tiden forsøgte at “få hold på” historien: Hvor er forældrene henne? Tror du ægte vandet kan stige op til vores hus også? Hvorfor er han så mærkelig ham lillebroren? 

Fiksepigen inviterer til dialog. Derfor anbefales det at læse den sammen. For samtalen, eftertanken og illustrationerne. 

Fiskepigen anbefales til samlæsning fra cirka 10 år. forundringslæsning i undervisningen på mellemtrinnet og til alle der elsker æstetisk udfordrende illustrationer. 

Mange børn er optaget af klimaspørgsmål. En række nyere billed- og børnebøger behandler klimaspørgsmålet fra forskellige perspektiver. Se mere herunder. 

God læselyst…

/Ditte Maj Sjørslev, børnekulturformidler hos Aabenraa Biblioteker & Kulturhuse

PS: Fiskepigen er shortlistet til Kulturministeriets Forfatter- og Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger 2021.

Materialer