Foråret er over os, og Johannes V. Jensens "Den grønne søde vår" er et oplagt valg.

Anbefaling: Gå ud og find dig en forårssang

11.03.21
ANNETTES KLASSISKE ANBEFALING: Det har, også vejrmæssigt, været en mærkelig tid. For tre uger siden, da vinterferien begyndte, havde vi frostvejr, og jeg skulle hjem fra arbejde i en regulær snestorm. Weekenden efter, målte mit termometer 15 grader - foråret er på vej. 

Så hvilken af vore dejlige forårssange skulle jeg nu vælge til her i begyndelsen af marts? 

Svært valg, men den der vandt, var Johannes V. Jensens ”Den grønne søde vår”. 

Som vejret så har artet sig de sidste uger, burde jeg måske have valgt om og taget hans ”Lysfyldt morgen til marven kold”, men vi har vist brug for lidt håb, sådan vejrmæssigt. 

Johannes V. Jensen (1873-1955), forfatter og Nobelpristager, er kendt for sine romaner, især ”Kongens fald”, men han skrev også en række romaner, som med en lille smule omredigering, blev til ”Den lange rejse”. 

Den første roman her er ”Bræen”, hvor hovedpersonen Dreng bryder med sin stamme, drager nord mod bræen og opdager, at hans flinteøkse kan skabe ild, møder Moa, og de to bliver stamfædre til Nordens folk. Den sidste bog i serien er ”Christoffer Columbus”.

Johannes V. Jensen mener at Columbus nedstammer fra nordboerne, via de folkevandringstog, der drog ned gennem Europa oppe fra Jylland

”Alle Vognene er pyntet med grønne Grene, for det er om Vaaren. Skoven er lige udsprungen og de Rejsende lige brudt op, som grønne Skove paa Hjul kører Vognene frem gennem den grønne Skov, som syngende Vogne”

Og her synger de unge kvinder og mænd sangen ”Den grønne søde vår”. Her hvor de bryder op og drager ud i den tidlige vår. 

Johannes  V. Jensen  skrev også  ganske mange digte, der handler om naturen og årstiderne og en hel del er blevet til sange. Du kender måske hans to solhvervssange;” Vor sol er blevet kold” og ”Midsommerteltet, de lyse nætter”.

Vi er så heldige i Danmark, at gode komponister har sat musik til fine digte, melodier, der var skrevet, så de fleste kunne synge med og her givet os en ret unik sangskat.

”Den grønne søde vår” er tonesat af Otto Mortensen (1907-86) i 1951 i en glad vuggende 6/8-takt. Jeg har siddet og nydt den og andre forårssange på Danmarks Radios Pigekors cd ”Forårets danske sange”, mens jeg har skrevet denne klumme. 

Og jo, jeg har stort set intet skrevet om musikken. Det er meget mere fornøjeligt at høre sangen sunget end at læse en analyse om den.

Så find jer en indspilning eller to. 

Sangen er med på mange cd’er, Aabenraa Bibliotekerne har nogle, og ellers find og bestil dem alle på bibliotek.dk. Find gerne et par andre gode forårssange samtidigt, og mens I venter på at de kommer, læs om sangen her.

God fornøjelse 

/Annette Pedersen, bibliotekar på Aabenraa Biblioteker og Kulturhuse 

Materialer