Anbefaling: Kalle og støvsugeren

26.05.21
Streg og historie slynger sig ind og ud mellem hinanden - lige som støvsugerslangen, der kan slå knuder på sig selv og fortære hele værelser uden at få forstoppelse. En eksperimenterende billedbog til de yngste.

Bogen handler om Kalle og hans mor, far, mormor og bamse Abus.

De voksne ser ikke rigtigt Kalle og undervurderer, hvad han kan. De meget optagede af, at han kan sige mor og far, men Kalle kan bedre lide at sige brillefutteral og støvsuger.

Der er bare ikke rigtig nogen, som hører efter.

Måske i protest. Måske i leg. Måske mest fordi han kan støvsuger Kalle mere og mere af hjemmet op i støvsugeren.

Først fem ærter, så bamsen Abus, legetøjskassen, bøgerne og sengen, mor, far og mormor. Til sidst…… ja du må selv læse historien for at se, hvordan det hele ender.

Fortællingen om “Kalle og støvsugeren” slutter nemlig ganske uventet, og det er befriende, at også billedbøger til de yngste kan overraske på fortællesiden og ikke nødvendigvis leve op til fint spundne forløsninger eller indbyggede moraler.

Historien om “Kalle og støvsugeren" inviterer indenfor i barnets levende fantasiverden, hvor tingene får deres eget liv og alting kan lade sig gøre. Hvor Kalles handlekraft og kreativitet skaber en verden i verden i støvsugerens mave.

“Kalle og støvsugeren" (be)griber verden fra barnets perspektiv og stiller sig, i en verden hvor det ikke altid er lige let at være barn, kærligt på barnets side.

Fortællingen holder af og med barnet og behandler barnets fantasi med stor ømhed og respekt i en verden, hvor de voksne er… tjaeee… voksne. Man fornemmer en distance til de voksnes verden, og et barn, der tager sagen, livet (og støvsugeren) i egen hånd.

Bogen er fyldt med bevægelse, og støvsugerslangen og støvsugermaven bevæger sig rundt mellem siderne og rumler og suger og sluger. Striber og streger og støvsugerslange vikler sig ind og ud og rundt med en humoristisk og samtidig dybt alvorlig påtrængenhed. Brrrrrr-slurp.

Anbefales til højtlæsning for de 3-6 årige og kan varmt anbefales til at læse i daginstitutioner og legegrupper.

Bogen er skrevet af Inge Duelund Nielsen og illustreret af Lea Hebsgaard Andersen og var shortlistet til kulturministeriets forfatter- og illustratorpris for børne og ungdomslitteratur 2020.

Det er der en grund til. Fortællingen om “Kalle og Støvsugeren" er ikke bare underfundig og anbefalelsesværdig på tekstsiden, men formidles med unikke illustrationer, der på enkelte opslag overflødiggør ordene.

/ Ditte Maj Sjørslev, børnekulturformidler på Aabenraa Biblioteker & Kulturhuse

Hør herunder Ditte fortælle om en lang række fantastiske billedbøger

Materialer