Ryan Bancroft vandt Malko Konkurrencen i 2018. Han er fra Los Angeles, men bor nu i Holland. Foto: Danmarks Radio, DR.

Anbefaling: Malko Konkurrencen 2021

06.06.21
ANNETTES KLASSISKE ANBEFALING: 24 dirigenter fra 16 forskellige lande er udvalgt til at dyste på podiet foran DR Symfoniorkestret, et stort live-publikum og en international jury med chefdirigent Fabio Luisi i spidsen. En af dem vinder orkestrets, juryens og publikums hjerte – og rejser hjem med udsigten til en international dirigentkarriere.

Malko Konkurrencen er DR Symfoniorkesterets internationale konkurrence for unge dirigenter. Den holdes hvert tredje år med 24 deltagere fra hele verden og er opkaldt efter Radiosymfoniorkestrets første store internationale dirigent, Nikolai Malko (1883-1961). 

Nicolai Malko blev fra 1930 tilknyttet orkesteret som permanent 1. gæstedirigent og udviklede den ugentlige, klassiske koncert, torsdagskoncerterne, for at ”dengang som i dag – at alle i Danmark mindst én gang om ugen skulle have mulighed for at høre klassisk musik af højeste kvalitet – enten live eller i den bedst mulige transmission”.

Og hvad er førstepræmisen i Malko Konkurrencen?  

Et  mentorforløb med Symfoniorkesterets chefdirigent Fabio Luisi, karrierevejledning af den britiske musikkonsulent Jessica Ford og, allerbedst, koncerter med 24 orkestre fra hele verden; Canada, USA, Kina, Australien, Europa og Danmark: DR Symfoniorkesteret selvfølgelig, men også Sønderjyllands Symfoniorkester 

Den erfaring og eksponering kan ikke gøres op i penge.

Jeg har en gang taget fri og sad hele ugen og fulgte konkurrencen i radioens koncert. Meget fascinerende. 

Jeg var bestemt ikke altid enig med juryens afgørelser. Men så er der jo Publikumsprisen og Børnejuryprisen, så tilhørerne også kan komme lidt til orde.

Vi kan også følge konkurrencen her fra Aabenraa. 

Radioens P2 sender fra mandag til torsdag live fra DR Koncerthuset fra 12.15 til 16.00 og med opfølgning om aftenen (lidt forskelligt tidspunkt). Her har man god nytte af de meget vidende P2-værters kommentarer. Lørdag sendes finalen live på P2 fra 18.00 til 22.00 og genudsendes på DR2 søndag fra kl. 19.00.

Vil i nu også gerne se deltagerne, men undvære kommentarerne, så bliver der streamet fra DR Koncertsalens YouTube-kanal, fra malkocompetition.dk og fra gramophone.co.uk

Semifinalen torsdag, og finalen lørdag bliver også begge sendt på Medici.tv, som brugere på Aabenraa Bibliotekerne har adgang. Læs mere her

Er du komplet forvirret? 

Læs lidt om konkurrencen her, og hent programmet, så du kan læse om alt; jury, priser, tider og selvfølgelig de 24 kandidater her (pdf)

God fornøjelse, hvad enten du er hjemme eller i sidder i koncertsalen.

Se herunder fra 2018

/Annette Pedersen, bibliotekar på Aabenraa Biblioteker & Kulturhuse 

PS: Finalen slutter altid med, at den glade, men meget trætte vinder, helt uforberedt skal dirigere  Lumbyes Champagnegalop – heldigvis kan orkesteret den.