Dagene bliver kun kortere. Siden mandag den 21. juni er en halv times lys forsvundet. Det er om at nyde sommerdagene, mens man kan. Måske med et koldt glas rosé i sommerferien.

Anbefaling: Midsommertanker

13.07.21
ANNETTES KLASSISKE ANBEFALING: For et par uger siden kunne vi igen synge med på Holger Drachmans ”Midsommervise /Vi elsker vort land”, hvis ellers vort sædvanlige bål ikke var coronaaflyst i år. Den sang kan de fleste danskere synge med på, uanset om det er på P.E. Lange-Müllers eller Shu-Bi-Duas melodi.

Men der er egentlig to andre midsommersange, der - for mig - meget bedre indfanger den stemning, der er i den tidlige sommer. 

Jeg har sagt det før; vi har en unik sangskat i Danmark. Vi har haft gode digtere, som senere har inspireret fine komponister til af skrive musik til digtet. Meget ofte havner resultatet i Salmebogen eller i Højskolesangbogen. Men ikke altid. 

Svend S. Schultz, (1913-1998) musikanmelder, kordirigen og komponist, skrev melodier til  rigtig mange sange, men det var hans meget fine korudsættelser af sangene, der fængede. 

De danske kor, der aldrig har sunget noget af ham, må kunne tælle på én hånd. Og det er da også ham, de har skrevet musikken til begge mine to særlige midsommersange.

Leo Estvad, (1902-1086) maler, grafiker, forfatter ogkunstanmelder, skrev i 1947 hørespillet   ”Sanct Hans Nat – Et Sommeraftenspil” til Danmarks Radio. Svend S. Schultz komponerede musikken, og her stammer ”Midsommersang/Nu går midsommer ind i Danmarks stue” fra. 

Digtet beskriver meget smukt den spæde sommer, hvor alt er nyt og friskt og musikken passer bare så godt til det. Egentlig har sange fire vers, men det ene er oftest ikke med, fordi det specielt knytter sig til hørespillet. 

Men hør selv sangen med Musica Ficta, dirigeret af bo Holten, her

Klik på mere, så får i teksten til de tre ”normale” vers med” og læs om den her

Den anden sang ”Yndigt dufter Danmark i skærsommerluften” er skrevet af Ulf Hoffmann, (1905-1987) radiotelegrafist og digter. Han var passioneret naturlyriker og stort set glemt nu. 

Jeg har ikke kunnet finde ud af, om digtet er fra en af hans fem digtsamlinger eller et af de utallige digte han skrev til antologier, aviser og magasiner, men jeg stødte på et par andre af hans digte undervejs, og de er værd at læse. Digtsamlingerne kan skaffes hjem fra andre biblioteker. 

”Yndigt dufter Danmark i skærsommerluften” opleves bedst, når man kan læse teksten, mens man hører den sunget, så her får du den med DR Vokalensemblet, også denne gang dirigeret af Bo Holten

Teksten til ”Yndigt dufter Danmark i skærsommerluften” kan læses her (side 10, 3. kolonne).

Hvorfor disse to digte nu, hvor vi er pænt forbi Sankt Hans? 

Jo, hvor Drachmanns sang er en lejlighedssang, der kun synges til midsommerbålet på selve aftenen, bærer de to andre drømmen og håbet om den tidlige sommer, hvor alt er nyt, let, lyst, luften frisk og lun og kølig - på én gang og mens alle sommerens muligheder endnu ligger åbne. 

Det er værd at drømme om nu, hvor dagene allerede er blevet en halv time kortere og hele resten af året er vådt, koldt, blæsende og mørkt.

God sommer til jer alle...

/Annette Pedersen, bibliotekar på Aabenraa Biblioteker & Kulturhuse