Lyt til Ars Novas udgave af Palestrinas (1525-1594) Stabat Mater fra en koncert i Garnisons Kirke i april 2014. Foto: Nikolai Østergård

Anbefaling: Påskemusik

25.03.21
ANNETTES KLASSISKE ANBEFALING: På søndag er det Palmesøndag, søndagen før Påskesøndag, hvor vi begynder Passionsugen. En uge der rummer alle menneskets største følelser. Lyt med her. 

Triumf, da Jesus rider ind i Jerusalem. Det sidste måltids eftertænksomhed. Judas, der stikker Jesus til romerne. Peters skam over at fornægte Jesus. Tilhængernes gru over det, der sker. 

Marias fortvivlelse over at skulle se sin søn dø. Jerusalems rædsel, da Tempelbjerget ryster og forhænget ind til det allerhelligst, Pagtens Arks kammer flænges itu. 

Mismod og så undren og håb, da kvinderne går til gravkammeret og finder stenen skubbet fra. Graven tom, og en engel forkynder dem, at Jesus har vundet over døden og er opstanden. 

Nå ja og så lige mændenes mistro, da kvinderne kommer tilbage og fortæller, hvad de har set og hørt. 

Alt dette på bare én uge.

I hele den kristne kirkes tid, har denne uge været inspiration for noget af den smukkeste musik, der er skrevet til kirkebrug.

Jeg har selv sunget med til opførelser af en del af standardværkerne og kunne mærker, at værket betød noget for komponisten, der var i den grad tænkt over tekster og den musik, der blev skrevet til dem.

For et par år siden lavede min meget dygtige kollega Marianne Ljungberg en gennemgang af påskemusikken, det kan ikke fås bedre, så læs mere om den her.

Får I lyst til at høre påskemusik, så har vi på Aabenraa Biblioteker & Kulturhuse en hel del af det, Marianne fortæller om, og kan skaffe resten. 

Men I kan også åbne for radioen, Danmarks Radios P2, NDR Klassik og andre radiostationer med klassisk musik, vil alle have påskemusik på programmet og til påskeugens gudstjenester, hvad enten det er i jeres kirke eller det er på P1 eller DRTV, bliver vores smukke påskesalmer sunget.

Kan I ikke vente, så hør Ars Nova koret synge Palestrinas (1525-1594) Stabat Mater fra en koncert i Garnisons Kirke i april 2014.

Og tak til Akademisk Kor, der giver os den latinske tekst med oversættelse og bagefter med Grundtvigs gendigtning fra 1837.

God fornøjelse og glædelig påske

/Annette Pedersen, bibliotekar på Aabenraa Biblioteker & Kulturhuse