Anbefaling: Store bededag og Valborg - eller endnu flere forårssange

28.04.21
ANNETTES KLASSISKE ANBEFALING: Lige nu kommer to af de årlige fixpunkter, som jeg forbinder med musik, nemlig vor danske Store bededag på fredag og svenske Valborg på lørdag.

At fejre store bededag med at gå tur på Københavns volde aftenen forinden og bagefter gå hjem til varme hveder og te er en gammel københavnerskik. 

I mine første år i Aabenraa var der ingen af byens dengang 11 bagere, der bagte dem, men nu har de bredt sig til hele landet. 

I kan læse om store bededag her, men i korte træk; mange bededage blev samlet til én, der samtidig var bagernes eneste fridag. 

Derfor bagte bagerne ekstra store hvedeknopper, som man kunne købe dagen før og riste om fredagen. Man begyndte også at tage forskud på det fine højtidsbrød aftenen før, og det blev så populært, at Struensee ikke turde sløjfe dagen.

Egentlig burde jeg finde noget kirkemusik, men for mig er musik til dagen forårssange og kammermusik fra guldalderen, 1800 tallet, Heise Weyse, Hartmann, Kuhlau, Rung. 

En typisk sang kunne være “Grøn er våren hæk" af  Poul Martin Møller til musik af Niels V. Gade, som desværre slutter ulykkeligt.

7. I den tavse nat,
som en stor dukat,
månen stænker guld på alle grene.
Ak, de skønne svandt
jo fra hver en kant!
Det er tungt, man skal gå hjem alene.

Bedre går det i sangen “Erindrer De, det var i Kongens Have" med melodi af Rung og tekst af Heiberg. Vi nok kan regne ud, at det vil slutte med en forlovelse - også selv om vi ikke ved det er fra Heibergs lille skuespil Nei.

Der er mange indspilninger af disse to og andre forårssange, jeg har siddet med Elisabeth Meyer Topsøes “Grøn er vårens hæk”, flere indspilninger af dansk romantisk musik med Canzone-koret dirigeret af Franz Rasmussen, Heise: "Songs for male voices", Dr Vokalensemblet dir. Michael Schønwandt og Trinitatis Kantoris "Igjennem bøgeskoven".

Hør Canzonekoret synge herunder

Valborg-fejringen kender jeg fra Sverige og Finland, hvor det i 1800-tallet blev skik at studenterne (de udvalgte unge mænd) samledes med sang for at fejre vårens ankomst.

Det gør de stadigvæk, og det samler altid mange tilhørere, når vi da ikke har coronarestriktioner, og har man selv en studenterhue, tager man den på den dag. 

Faste indslag er “Sköna maj, välkommen, Sjungom studentens lyckliga dag" og "O hur härligt majsol ler”.

De nordiske studentersangere har meget af repertoiret til fælles, så jeg har hørt cd’erne Lunds Studentsångare: Skøna Maj og Studenter-sangforeningeng dir. Jørgen Fuglebæks Gaudeamus igitur, mens jeg funderede på denne klumme.

Siden mange år tilbage har det været tradition, at SVT1 sender fra Lund, når Lunds Studentsångare synger foråret ind, i år er det desværre en båndet indspilning af coronahensyn. 

I kan høre den på lørdag 1. maj på SVT1 kl. 19.00 og et halvt år frem på SVTPlay

God bededag og Valborg

/Annette Pedersen, bibliotekar på Aabenraa Biblioteker og Kulturhuse