Annettes klassiske: Julens musik 2021

16.12.21
Jeg har været syg et stykke tid, men er nu tilbage og kan lige nå en anbefaling før jul. Det skal selvfølgelig være julemusik. Uanset hvor man går i forretninger eller åbner for radio eller tv er der julemusik, så hvad vælger man (når man selv kan vælge)?

Jeg holder meget af de danske julesalmer og sange, de store juleværker af blandt andre Bach og Händel, men jeg vil snakke lidt om de engelske carols.  

De bliver spillet meget, men egentlig bare et forsvindende lille udpluk af dem. De har rødder langt tilbage, den ældste kendte til det 4. århundrede. Men mange af dem man hører, stammer fra samlingen Piae Cantiones; en samling af middelalderhymner udgivet i 1582. 

Men der bliver ved med at skrives nye carols, dels nye tekster, men især nye melodier til gamle tekster. Så her kommer tre af dem, jeg holder af.

Bethlehem Down blev skrevet i 1927 af komponisten Peter Warlock til tekst af journalist og digter Bruce Blunt. Jeg kan ikke helt regne teksten ud, måske reflekterer den Warlock fascination af det okkulte, her i kristen kontekst, men jeg synes den er smuk. Hør den herunder og læst om den plus tekst en her.

This Little Babe fra A Ceremony of Carols skrevet af komponisten Benjamin Britten for ligestemmigt kor (SSA), solo og harpe i 1942. Teksterne stammer fra en samling middelaldertekster The English Galaxy of Shorter Poems, som blev udgivet samme år. Året efter udgav han værket for blandet kor, og senere kom versioner til, hvor akkompagnementet var et klaver eller mindre orkester. 

Sangen handler om kampen mod Satan, så den er hidsig, begynder enstemmigt, vers to tostemmig kanon, vers tre trestemmigt (i tæt hurtig føring), inden man samler sig om at overvinde fjenden. Jeg har selv sunget det mange gange, og hele værket er værd at høre, men hør selv herunder og læs om den her (få denne sangs tekst ved at klikke på titlen i wikiartiklen).

What Sweeter Music af  komponisten John Rutter. Rutter er født I 1945, har skrevet rigtigt meget for kor, heraf mange carols, og en af dem, der bliver sunget meget, er denne. Man skal ikke være et elitekor for at kunne synge hans værker, og de er så smukke at lytte til, så det er ikke underligt, at mange kor, også danske, nu synger dem. Hør det herunder og læs om Rutter her. Teksten finder du her.

Ja dette blev lidt langt, så jeg kan lige så godt fortsætte lidt endnu.

søndag den 19. december er det EBU’s store julemusikdag, som DR's P2 sender fra 10 til 22. Én times julemusik fra tolv forskellige lande. Spændende, meget er kendt musik, men noget er totalt nyt, og kvaliteten er i top. Se hvilke lande på Radioguiden her

Til sidst vil jeg ønske jer alle en rigtigt glædelig jul med King’s Singers vidunderlige version af Twelve Days Of Christmas

/Annette Pedersen, bibliotekar på Aabenraa Biblioteker og Kulturhuse