Arabisk litteratur

06.03.18
Bliv inspireret til at læse arabisk litteratur med disse anbefalinger fra Ahmad Joumaa, der tirsdag d. 27. februar gæstede Aabenraa Bibliotek.

Ahmad Joumaas foredrag bød på smagsprøver fra den arabiske litteraturhistorie og interessante godbidder om den arabiske kultur og historie. Vi nåede omkring både lyrik, filosofi og prosa. 
Vidste du fx, at poeterne har haft en vigtig rolle som samfundets vagthunde, der galpede op, når noget var forkert. I den arabiske kultur æres poeterne stadig, men deres evne til at påvirke samfundet er svundet en del pga. rigide politiske systemer, der sætter de kritiske digteres liv i fare. 
Inden foredraget var der kaffebord med mulighed for at smage arabiske kager og snuse lidt i nogle af bibliotekets bøger fra og om den arabiske kultur. 

 

Har du lyst til at dykke ned i den arabiske kultur? Her er en liste med anbefalinger fra Ahmad Joumaa: 

Darwish, Mahmoud: The butterfly`s burden 
Digte 

Gibran, Kahlil: Profetens bog
 Korte prosatekster, hvori forfatteren formidler sine tanker om kærligheden, livet og døden præget af østens filosofi og mystik.

Kanafani, Ghassan: Mænd i solen
Tre palæstinensiske mænd at lade sig smugle til Kuwait for der at skabe en værdig tilværelse.  

Khajjam, Omar: Rubayiat
Cyklus af epigrammatiske digte om livets korthed, vin og rus, der sætter udfordrende spørgsmålstegn ved jordiske og himmelske autoritet.

Khaldun, Ibn: The Muqaddimah 
Introduktion til historien af den tunesiske historiker og filosof Ibn Khaldun (1332-1406). 

Maalouf, Amin: Korstogene som araberne ser dem
Baseret på vidnesbyrd fra samtidige arabiske historikere og krønikeskrivere fortælles historien om korstogene, som de blev oplevet og genfortalt af araberne.

Tufayl, Ibn: Historien om Hayy Ibn Yaqzan og den østlige visdoms hemmeligheder
Arabisk filosofisk roman fra 1100-tallet om altings eksistens fortalt gennem en dreng, der vokser op på en øde ø opfostret af en gazelle.

Tusind og en Nat                    
Shahrazad fortæller kong Shahriyar historier nat efter nat, for at han skal skåne hendes liv.         

 

 

 

 

 

 

Materialer