Bogbingo: Døde piger lyver ikke

27.08.18
'Døde piger lyver ikke' er en vigtig, dyster og samtidigt næsten livsbekræftende bog om, hvad der får en ung kvinde til at begå selvmord.

Jay Ashers roman er opbygget efter et spændende og nytænkende koncept. 13 personer – 13 grunde til at begå selvmord. De får alle tilsendt bånd, hvori Hannah Baker taler til dem efter sin død. Hun forsøger at afdække, hvilke vigtige hændelser, der ledte til selvmord.

Spændingen er ikke bogens mest interessante element. Langt mere fascinerende og vigtig er oplevelsen af, hvordan små hændelser, der ellers kan virke uvigtige, i den rette mængde og sammenhæng kan være dødsens farlige. Ashers hovedperson giver 13 personer en rolle i sin død, hun giver dem skyld. En lidt voldsom og måske uretfærdig handling. Men det går op for både læseren og Hannah, at hun også selv bærer skyld, og at båndene handler om mere end bare skyld, nemlig om afklaring.

Jay Ashers roman er skrevet til unge, men som det er med så meget andet Young Adult litteratur, så er det langtfra kun en god læseoplevelse for unge. En fin lille bog om et vigtigt emne.

Materialer