Bogbingo: Relikvie

01.02.18
Julie Mendels debut handler om depression, tab, ensomhed og om at længes efter intimitet og social kontakt.

Afmagten og skønheden
Jeget i Relikvie skifter mellem fuldstændig afmagt og så viljen til at se det smukke. Hun ønsker at bevæge sig, har trang til at gå ud og skabe kontakt, råbe folk an, få dem til at reagere, skabe sammenhæng. Men ønskerne står i stor kontrast til den handlingslammelse, hun oplever som resultatet af depressionen og det langsomme tab af sin kæreste.

”Jeg leder som en gal efter det smukkeste sted, efter skønheden, når den flygter. Hvor og i hvad kan den bæres og gives videre? I ordene, i hænderne, i de små forsøg, i kroppe flettet sammen med andre, i de langsomme bevægelser, der er som lys, der falder gennem glas.” (s. 38)

Mendel balancerer på fin vis mellem det store perspektiv, som ovenstående citat, og det nære. Det der er fælles for os alle og det næsten banale.

Relikvier og hænder
Titlen hentyder til det første digt, der optæller ting eller fænomener, som jeget ville ønske hun kunne bevare og føre videre. Jeget forsøger også at holde fast i den kæreste, hun er ved at miste. Deres kærlighed og intimitet er et relikvie, som hun forsøger at bevare og genskrive på forskellige måder.

En af de tematiske figurer, der bruges i flere af digtene, er hænder. Hænderne er billede på kontakten mellem mennesker. Den sociale intimitet, der kan opstå mellem to, når de rører hinanden. Det kan være morens kærlighed, når hun stryger datteren over håret eller den ro og intimitet, to kvinder skaber, når de giver hinandens hænder et klem i et virvar af mennesker.
Hænderne har sit eget sprog. De er en manifestation af handling og vilje, fordi det er dem der tager, dem der griber ud, når begæret er for stort. Der er muligheder i åbne hænder, synes digtene at sige.

Bogbingo 2018
Jeg har valgt Julie Mendels bog Relikvie som min digtsamling i Aabenraa Bibliotekernes bogbingo 2018, selvom bogen egentligt ikke er genrebestemt. Den er opbygget af digte, breve og kortprosa.
Vil du gerne deltage i bogbingo, så læs mere her. Du kan bruge tagget 'Bogbingo 2018' under artiklen, til at finde alle anmeldelser og artikler om Aabenraa Bibliotekernes bogbingo.
Nedenunder finder du en liste med bud på gode digtsamlinger, du kan låne fra Aabenraa bibliotekerne.  

 

 

Materialer