Primo Levi overlevede Auschwitz, men brugte hele sit forfatterskab til at beskrive lejrens forfærdelige kår.

Bogfemkamp - spydkast: Læs en bog, der spidder nogen eller noget

01.06.21
Primo Levi var en italiensk jøde og humanist, der skrev tre bøger om sit ophold i koncentrationslejren Auschwitz. Bøgerne er samlet i udgivelsen “Vidnesbyrd”.

“Én mesterlig udgivelse”.

Sådan betegnede Peter Nielsen fra Dagbladet Information samlingen af Primo Levis’ tre værker; “Hvis dette er et menneske”, “Tøbruddet” og “De druknede og de frelste”, der  i 2009 udkom som “Vidnesbyrd”.

Og der er ingen tvivl om, at de tre bøger er et stærkt vidnesbyrd om, hvad der skete under nazismens forfærdelige år for snart 80 år siden.

I december 1943 blev Primo Levis arresteret og sendt i tyskernes kz-lejr Auschwitz vest for polske Krakow. Her overlevede Primo Levi indtil befrielsen i 1945.

Livet i lejren blev skildret i “Hvis dette er et menneske”, mens “Tøbruddet” fortæller om den ni måneder lange hjemrejse efter befrielsen.

I Primo Levis sidste bog, “De druknede og de frelste”, tager han et endeligt opgør med sig selv, sine medfangerne, samfundet og ikke mindst tyskerne i Det Tredje Rige.

“Bedre end i noget andet værk formår Levi at fremstille den omfattende dehumanisering omkring ham. Tyskernes projekt i lejrene var at tilintetgøre mennesket som menneske. I særlig grad lykkes det Levi at skildre fornedrelsen af mennesket til dyr, hvor enhver civilisation er sat ud af kraft”, skrev Peter Nielsen.

Primo Levis døde i en trappeskakt  i Torino i april 1987. Han havde lige færdiggjort “De druknede og de frelste”.

Måske var han færdig med at skrive. Og med at overleve.

Mange har koblet Levis selvmord sammen med tesen om, at Auschwitz i sidste ende altid tager livet af sine ofre.

Plakaten til Bogdysten kan hentes på dit lokale bibliotek eller downloades her (pdf / åbner i nyt vindue).

Læs mere om Bogdysten her

Tags
Materialer