Bogtriatlon – løb: Læs en lydbog

25.05.21
Mangler du en lydbog til at fuldføre ”løbet” i din bogtriatlon? Så lyt til Haruki Murakamis fængslende, tankevækkende og hjerteskærende roman ’Norwegian Wood’.

Norwegian Wood handler om kærlighed, ensomhed, venskab, tab, sorg og mentale problemer. Vi følger Watanabe, der ser tilbage på sin ungdom og de store kærlighedshistorier, der formede hans liv og person, og hvad der skete, da han mistede nogle af de mennesker.

Watanabe mister i en ung alder sin bedste ven til selvmord. Han bliver slået ud af sorgen og lever et stille liv på universitet. Han lader ofte omverdenen, tilfældigheder og andre personer guide sit liv, særligt Naoki, bedste vennens kæreste, som han bliver mere og mere forelsket i. Men de mentale sår i Naoki er store, større end Watanabe havde forestillet sig.

Murkami er en mester til at skrive om det menneskelige sind uden at pensle det hele ud. Vi hører fx ikke altid Watanabes tanker om det, andre siger til ham eller gør mod ham, men det underbygger også stemningen af, at Watanabe flyder med livet i en overvejende passiv tilstand. Lammet af sorg og livets meningsløshed. Det er kun i få tilfælde, vi oplever at han virkelig tager affære på sit eget liv. Når ensomheden og kærligheden gør ham så desperat, at han ikke kan andet. Watanabe påpeger hele tiden, at han bare er en almindelig mand, men han er så meget mere kompleks og det fornemmer romanenes andre personer også. De tiltrækkes af ham, fordi han er anderledes, og fordi han også kæmper og har mistet.  

Lige i Murakamis ånd er bogen fyldt med komplekse, fængslende og voldsomt fascinerende personer. Der er ikke så meget magisk realisme i denne bog, som man ellers kender Murakami for, men der er alligevel mange interessante spejlinger og mærkelige eller pudsige karakterer. Men som en af disse farverige karakterer siger, så er der ingen i denne verden, der er normale, og det er dem, der påstår de er, som er de mest skøre.

Norwegian Wood kan læses på eReolen, hvor du også kan finde en masse inspiration til andre lydbøger, du kan læse.
Du kan deltage i læsedystene med disse skemaer, som du selv kan printe eller hente på biblioteket. Du bestemmer selv, hvor mange du deltager i. 

 

Materialer