
En klassiker til din bogfemkamp
Klassikere er klassikere af en grund. Fordi de er eksempler på enorm kvalitet, fordi de bliver ved med at være relevante og bliver genlæst. Men også, vil nogle argumentere ikke helt i ukorrekt, fordi de er blevet valgt af højtuddannede mænd, der ser sig selv som den litterære højkulturs vogtere. Det betyder, at klassikerne også kan være lidt en mundfuld at læse. Det kan føles lidt som et højdespring at læse en af de gamle bøger. Men klassikere er ikke bare støvede, kedelige og svære bøger. Her får du et bud på spændende, nærværende, hårdslående og fantastiske klassikere, du kan læse som en del af din bogfemkamp.
Maus af Art Spiegelman
Maus er en af de helt store klassikere i tegneserieformatet, og var også det værk, der for alvor satte gang i begrebet ’graphic novel’. Med meget simple streger skaber Spiegelman utrolig følelse, nerve og intensitet i sine tegninger. Historien bygger på Art Spiegelmans egen familiehistorie og handler om familiens traumatiske historie under 2. verdenskrig, hvor forældrene ender i koncentrationslejr. Det er en historie om familietraumer, om jødernes oplevelser under 2. verdenskrig, om at forsøge at beskrive det ubeskrivelige, men også om Arts forhold til sin far og den kløft der var mellem Holocaust-overlevere og deres børn.
Spiegelman bruger på fantastisk vis de visuelle træk ved tegneserieformatet på en symbolsk måde. Tegneserien er kendt for sin ikoniske brug af antropomorfe dyreskikkelser som mennesker. Jøderne er mus, nazisterne er katte, polakkerne grise og amerikanerne hunde. Symbolikken referer bl.a. til forholdet mellem de forskellige grupper og til Hitlers udtalelse om at jøderne var en race, bare ikke mennesker.
Dracula af Bram Stoker
Bram Stoker skrev gyserklassikeren som blev en af hovedpillerne i Dracula-myten. Selvom romanen er fra 1897 så lever den fuldstændigt op til en moderne spændingskurve, der hele tiden får en til at læse videre. Historien starter med at advokaten Jonathan Harker tager til Transylvania for at møde sin klient Grev Dracula. Men mystiske og uhyggelige ting begynder at ske og før han når at flygte, har Dracula fanget ham og er på vej mod London, hvor bl.a. Jonathans forlovede Mina, hendes veninde Lucy og Dr. Van Helsing befinder sig. Romanen er bygget op af dagbogsnotater, logbøger, telegrammer, breve og avisudklip, hvilket giver historien en autentisk, ’true crime’ stemning over sig. Romanen er blevet fortolket på mange og modsatrettede måder bl.a. som en udforskning af undertrykt seksualitet som resultat af konservative, patriarkalske normer. Andre ser Dracula som en ond personificering af fristelse.
På eReolen kan du lytte til en meget stemningsfyldt dansk udgave af bogen, hvor alle karakterer er indtalt af forskellige personer bl.a. Lars Mikkelsen, Lars Thiesgaard og Anette Støvelbæk.
Forvandlingen af Franz Kafka
Gregor Samsa vågner en morgen og finder sig forvandlet til et stort kryb til sin egen og familiens store gru. Familiens reaktions på den nye skikkelse gør langsomt Gregor mere og mere til et kryb, der kommer længere og længere væk fra familien. Kafkas brug af forvandlingen til at illustrere følelsen af fremmedgjorthed og eksistensen mellem modsatrettede krav og tanker er virkelig fantastisk. Det er manden mod systemet i en familiescene, det er livet som minoritet og det er menneskets psykiske mørke. Kafka viser det absurde i tilværelsen, og hvor splittet et menneske kan føle sig.
New York trilogien af Paul Auster
Paul Austers trilogi er sammensat af tre romaner By af glas, Det aflåste værelse og Genfærd. Det er det man vil kalde en nyklassiker. Værket er en intens, spændende og fascinerende læseoplevelse. Historierne handler bl.a. om identitet, skriveprocessen og om den labyrintiske, fantastiske og mystiske by New York. Auster leger med grænserne for og spillet mellem romanenes forfatter, fortæller og karakterer. Han sætter en fiktionaliseret udgave af sig selv ind i historien og lader fortælleren tage del i selve historien, mens han fortæller den. Der stilles hele tiden spørgsmål ved, hvad der er virkeligt, og hvad der er illusion. Karaktererne optræder i et kinesisk æske-system, hvor den ene skriver om den anden, som overvåger den tredje, som leder efter den fjerde, som læser i en bog af den første. Der er fyldt af dobbeltgængere, personer der udgiver sig for at være andre og mennesker som skaber og mister deres identitet. Igennem alt dette har historierne også et krimiplot, for i alle tilfælde er der noget mystisk på færde og alle leder efter nogen eller forsøger at løse et mysterium.
Tjenerindens fortælling af Margarat Atwood
Atwood er en af de helt store amerikanske forfattere, som har udgivet flere værker med nyklassiker-status. Tjenerindens fortælling fik endnu et boost, da tv-serien kom og sendte bogen ind på bestsellerlisterne. Romanen foregår i en dystopisk nær-fremtid, hvor samfundet er indrettet på diktatorisk og teokratisk vis omkring kvinders evne til at føde børn. Mændene styrer. Kvinderne er frataget stort set alle deres rettigheder, inddelt i et rigidt farveorienteret klassesystem.
Realismen i Atwoods dystopi er skræmmende. Den bygger på en historisk virkelighed, man kan genkende, og nogle nutidige problemstillinger, man kan forholde sig til. I Offreds beskrivelser oplever vi, hvordan et dystopisk samfund opstår af ”små” handlinger, der hver for sig virker mulige.
Fortællerperspektivet er skrevet i Atwoods genkendelige ironiske og lettere distancerede stil. Offreds blik på fortiden er til tider kompliceret og ikke kun længselsfuldt. Romanen definerer hverken fortiden, nutiden eller fremtiden som udelukkende utopisk eller dystopisk, hvilket er en styrke i bogen. Et dystopisk samfund indeholder også en form for utopi.
Ordets og fortællingens betydning, samt kraft, er et stort tema i romanen. Offred undersøger sig selv og verden bl.a. gennem ord. I en legende og ironisk tone vender og drejer hun enkelte ords mange betydninger. Under den lette tone gemmer sig dog en seriøs ide om, at man ud fra den måde, vi bruger ord og fortællinger på kan, ikke bare forstå samfundet, men også påvirke det.
Du kan finde bøgerne og mere inspiration her under.
Du kan finde blanketterne til at deltage i bogdystene Bogfemkamp, Bogmaraton og Bogtriatlion på biblioteket eller her: