Essays

07.09.17
For rigtig mange er essayet en lidt ukendt størrelse, for hvad er et essay egentlig og er det noget alle kan læse? Essays er for alle - og der er også et til dig!

Essayet er nemlig en helt særlig litterær genre, som alle burde stifte bekendtskab med. Det er ikke fiktion, men heller ikke faglitteratur, det er ikke en roman og heller ikke et egentligt debatindlæg, det er snarere fri, skriftlig leg - tankeeksperimenter.

Der er bestemt ikke essays lånerne efterspørger, når de mangler ferielæsning. Det skyldes måske, at essayet er en lidt glemt eller overset genre, som mange anser for at være gammeldags, støvet og svært tilgængeligt. Intet kunne dog være fjernere fra sandheden. Essayet tilbyder dog læseren en anderledes læseoplevelse end romanen, men den kan være mindst lige så berigende. Igennem århundreder er der udgivet en række fortrinlige essays, og i norden er der lige netop nu meget der tyder på, at det er ved at få en velfortjent renæssance. De seneste år er der udkommet en perlerække af velskrevne og interessante essays om alt mellem himmel og jord.

Essaygenren blev født for mere end 400 år tilbage af den franske adelsmand og jurist Michel de Montaigne, der begyndte at skrive tekster, der i stedet for at tale ned til læserne, talte direkte til dem på fuldstændig lige fod. Montaigne causerede åbenhjertigt over alle mulige emner; fra børneopdragelse, spisevaner, religion, venskab, krig, politik til kannibaler og transportmidler med mere. På grund af sin ligefremme og meget anderledes form blev essayet hurtigt en populær genre. Det kan varmt anbefales at læse Montaignes lærerige og tidløse essays og lade den visdom, de indeholder, synke stille og roligt ind. Timerne tilbragt med disse tekster er givet godt ud, og ved vejs ende har du endvidere fået et enestående indblik i et renæssancemenneskes verden… 

En unik genre

Ordet essay kommer af det franske ord essai, der betyder at forsøge eller afprøve – og det er meget kendetegnende for genren, der som regel har et personligt udgangspunkt, indhold hentet fra virkeligheden og hverdagens oplevelser samt en søgende og åben form, der ofte inviterer til fælles undren sammen med modtageren. Essayet handler nemlig primært om at dele tanker, følelser og oplevelser. Det taler direkte til læseren uden at være belærende og uden at prøve at overbevise læseren. 

Derudover er det særlige for genren, at den favner alle emner. Der er derfor er noget for enhver smag. Essayet skildrer ofte en modsætningsfyldt verden, hvor tingene konstant er i forandring, og det er netop, hvad essayet prøver at give en smagsprøve på.

 

Kom og se vores udstilling om essays i Aabenraa.