Inspiration til højtlæsning

Det skal være rart at læse sammen. Gør det til en hyggelig stund ved fx puttetid. Snak om billederne, hvad de tror der sker på næste side i historien og sæt ord på følelser og begreber. Barnet får på denne måde opbygget et stort ordforråd, som hjælper det, når det selv skal i gang med at læse.

Børn spejler sig i deres forældre, så vis, at du også selv prioriterer læsning engang imellem. På den måde bliver læsning en naturlig del af jeres hverdag. Læs forskellige bøger: pegebøger, billedbøger, findebøger, rim og remser, eventyr og fagbøger alt efter dit barns alder og interesse.
Her er nogle bud på gode højtlæsningsbøger til forskellige aldersgrupper.

Mangler du inspiration til at læse med dine børn? Kig med her. Det er aldrig for sent at starte med at skabe nogle gode rutiner og oplevelser med læsning. Ja, du kan starte med at læse med dit barn, længe inden barnet selv kan læse.

De mindste (3-5 år)
Billedbøger uden så meget tekst er næste skridt efter pegebøgerne. Her kommer nogle gode bud på hverdagsnære historier, som børn kan forholde sig til, og som kan fastholde deres opmærksomhed, fordi de ikke er så tekstunge.

Bøger om børn der går i børnehave vækker genklang, og der er mulighed for at få nogle gode snakke om barnets oplevelser i børnehaven.

"Alle tre kom ud i børnehaven Ærten" af Maria Nilsson Thore
Esther, Ida og Valde går i børnehave, og vi følger dem i deres lege i sandkassen, i hulen og når de finder små dyr og ting i naturen. De fine udtryksfulde tegninger understøtter stemningen, og dit barn kan helt sikkert genkende dagligdagen i børnehaven. Der findes syv bøger om de tre børn og deres børnehaveliv.

"Alberte i børnehave – Jeg vil kun lege med Sofia" af Line Kyed Knudsen
De fleste børn kender til at have en bedste ven, som man ikke vil dele med andre. Sådan er det også for Alberte. Hun vil kun lege med Sofia, hele tiden. Men hvad gør man så, når Sofia bliver hentet tidligt fra børnehave? Alberte-bøgerne handler om små børn og store følelser og at lære at være en del af fællesskabet.

"Anker i badetøjet" af Alberte Winding
Alberte Winding har skrevet en række bøger om Anker. Anker er en klog lille dreng, og i denne bog skal han have far med i svømmehallen for første gang. Det plejer at være mor, der er med, og far får da også problemer. Han laver en kæmpe maveplasker og sprøjter på to damer og er ved at tabe badebukserne. Anker og far bliver enige om at de må have mor med næste gang, da Anker ikke er stor nok til at passe far endnu.

4-7 år
Billedbøger er stadig geniale til denne aldersgruppe, og der findes så mange gode billedbøger.

"Sallys far" af Thomas Brunstrøm
De fleste kender og elsker Sallys far-historierne. Han er helt sin egen – herlig politisk ukorrekt og sjov! Sallys far vender op og ned på rigtigt og forkert, barn og voksen, og det kommer der en masse sjove situationer ud af.

"Magda vil selv bestemme" af Anne Sofie Hammer
Magda-bøgerne handler om at være barn i en skilsmissefamilie, men er også bare nogle rigtig søde og sjove fortællinger om at være et barn, der er god til at få sin vilje.

"Den dag farverne fik nok" af Drew Daywalt
Viktors farver har fået nok. De er rejst og har efterladt en stak breve. Rødt farvekridt skriver, at han har brug for en pause, han er helt slidt ned af at tegne alle de brandbiler, æbler, jordbær og julemænd. Lilla farvekridt er ret pertentlig og er træt af, at han farver så meget uden for stregerne, og så er der gul og orange, der slås om hvem der er farven på solen. Men den sjoveste er alligevel ferskenfarvet farvekridt, men den må I selv læse. Virkelig morsom og anderledes billedbog, som både jeg og mine børn varmt kan anbefale, og som vi har læst mange gange.

4-10 år eller oplæsning for hele familien

"Trine Loppelil Sørøverhjerte – Normalfesten" af Majken Fosgerau Salomonsen
Bibliotekets egen forfatter Majken skriver om Trine, der vokser op med en mor, der er sørøver, og en far, der er loppedomptør. Det er bestemt ikke nemt, når man bare gerne vil være normal - lige som alle de andre på den nye skole. Trines forældre holder en normalfest for Trine. og det er, som man kan forestille sig, dømt til at gå galt. Helt galt. Herlig, morsom og tankevækkende bog om, at man er god nok som man er.

"Grydeklar – godnathistorier der får børn til at smile i søvn"
Nogle af Danmarks sjoveste forfattere har bidraget til denne højtlæsningsbog; blandt andre Hella Joof, Nikolaj Stokholm og Maren Uthaug. Bogen er fuld af knaldgode historier, som både børn og voksne vil grine af. Hvem elsker ikke prutter? Og hvad sker der med verdens kedeligste dreng eller pigen, der fandt en statsminister i baghaven?

"Minimund" af Frida Brygmann
Sylvester bliver kaldt for Minimund, fordi hans stemme lyder som et babyegern. Han ønsker sig derfor en ny stemme og pludselig dukker Nogen Kristiansen op med et stemmekatalog, hvor Sylvester frit kan vælge en ny stemme. Det lyder skørt, og det er det! Jeg vil anbefale, at I hører den som lydbog. Det gjorde vi engang i bilen, og den måde Nicolaj Kopernikus lægger stemmer til stemmekataloget er virkelig medrivende og morsom.

De fleste af disse bøger, findes som e-bøger og eller lydbøger på ereolen.dk. Og så findes de naturligvis på biblioteket.

God læselyst