Inspirationsliste: Pas på kloden, dig selv og de andre - for 3-9 årige

Inspirationsliste om FN's Verdensmål, med opgaver I selv kan lave og link til mere inspiration på nettet - for børn fra 3 til 9 år.

Du kan printe listen her (åbner som pdf i nyt vindue)

Vi har ikke alle titlerne på Aabenraa Bibliotekerne, dem finder du på bibliotek.dk, hvor du kan bestille dem.

Pas på kloden…

OPGAVER:

Prøv at tage et bad eller børste tænder, mens du lader vandet løbe. Sæt et mærke på baljen eller vasken. Prøv næste gang at slukke for vandet, mens du børster eller sæber dig ind. Hvor meget vand har du sparet?

Arranger en byttedag med legetøj eller fastelavnskostumer i stedet for at købe nyt. Skriv skilte og lav plakater. Det er lettest at bytte, hvis man får en ”byttekupon”, når man afleverer noget brugt.

Lav en vindmølle af papir eller en vandmølle af plastic. Tag møllen med udenfor og se, hvordan naturens kræfter får møllen til at snurre rundt. Skoven i Skolen har byggevejledninger til møller.

dig selv…

OPGAVER:

Lav jeres egen olympiade med sækkeløb og krabbegang. Måske kan I også løbe stafet med æg på en ske eller hinke om kap. Skriv diplomer til hinanden og lav medaljer af muffinforme.

Lav en arbejdstegning over en opfindelse, som løser et problem. Byg den bagefter med for eksempel aviser, skruelåg og pap fra køkkenruller. Sæt det sammen med snor, lim eller malertape.

Kig sammen på et bykort. Lav med malertape på gulvet et kort over en ny by med bygninger og veje. Hvor bor man? Hvor er der butikker og fabrikker? Skal der være en park? Hvor kører bussen? Hvor afleverer man sit affald? Hvor
skal bilerne parkeres? Hvis I hellere vil være udenfor, kan I tegne byen med kridt.

… og de andre

OPGAVER:

Tjen penge ved for eksempel at sælge boller eller madpakker og støt nogen, som hjælper børn til at komme i skole og få en uddannelse. I kan også vælge at give nogle ting til en genbrugsbutik med et godt formål.

Det er forskelligt, hvad vi er gode til. Lær nogen noget, som du er god til – at fløjte, sy eller spille bold. Du kan også læse højt for én eller tage en kammerat med på biblioteket og vise, hvordan man låner bøger.

Hvad er en god kammerat? Lav en liste over ting, som gode kammerater gør for hinanden. I kan indføre en kammeratskabspris og en gang imellem give hinanden en badge eller et diplom for gode ting, man har gjort.

Partnerskabsaftale

Åben og print listen, på næstsidste side finder du Partnerskabsaftalen

OPGAVE:

Brug partnerskabsaftalen her på siden til at lave aftaler om, hvad I selv vil gøre for verden.

FIND MERE INSPIRATION PÅ:

Link (åbner i nyt vindue):

FN’s Verdensmål

Vi kan alle gøre noget godt for verden hver dag - uanset om vi er store eller små. Efter Anden Verdenskrig blev 51 lande enige om at lave aftaler om fred og samarbejde. Det var i 1945, hvor De Forenede Nationer (FN) blev grundlagt. Med årene er næsten 200 lande kommet med i aftalen. 70 år efter den første aftale, blev landene enige om 17 mål for bæredygtig udvikling. Dem kalder vi FN’s Verdensmål, og det er dem, vi skal nå inden år 2030. Målene har vigtige emner som sundhed, økonomi, uddannelse, lighed og miljø. De handler altså om, hvordan vi behandler kloden, os selv og hinanden.

SE MERE PÅ:

Link (åbner i nyt vindue):

www.unric.org/da/information-om-fn

Sang om verdensmål

Mel.: Mester Jakob (ukendt)

1)
Vi ta’r cyklen, slukker lyset
Samler vand – i en spand
Passer godt på kloden, passer godt på kloden
Ja vi gør, ja vi gør!

2)
Redder regnorm, bygger huler
Giver hi – til en bi
Passer på naturen, passer på naturen
Ja vi gør, ja vi gør!

3)
Vi vil lege, vi vil lære
Løbe rundt – spise sundt
Passer godt på kroppen, passer godt på kroppen
Ja vi gør, ja vi gør!

4)
Samler affald, reparerer
Bytteri – kan vi li’
Passer på miljøet, passer på miljøet
Ja vi gør, ja vi gør!

5)
Dreng og pige, vi er lige
Leger frit – deler tit
Passer på hinanden, passer på hinanden
Ja vi gør, ja vi gør!

 

Listen er udarbejdet af bibliotekar Rikke Østergaard Hansen for BibMedia