Jamie Hernandez: Speedy Ortiz dør

10.11.17
Punk, sprut og skøre, charmerende kvinder. En god kombi som udgangspunkt for en tegneserie med nogle potente personportrætter.

Maggie og Hopey vokser op i en forstad til L. A., hvor de lever som punkere i et mexicansk-amerikansk miljø. Speedy Ortiz dør  (originaltitel Locas = "skøre kvinder") er en samling af nogle af historierne om de to  modsætningsfyldte kvinder. Maggie er meget af tiden dybt forvirret. Over hvad hun skal i sit liv, over sit eget selvbillede, sine drømme og sin seksualitet. Hopey virker sikker på sig selv, er rastløs, kontant og ofte både hårdtslående og aggressiv i forhold til sine omgivelser. Vi følger deres liv i både udvikling og stilstand, med deres ’on again, off again’ forhold som et holdepunkt.

Speedy Ortiz dør er en realistisk og vedkommende skildring af nogle mennesker, der forsøger at finde rundt i sig selv og navigere i det liv, de lever, samt de drømme og ønsker, de har. Persongalleriet er bredt og broget. Flere af birollerne bliver ligesom Maggie og Hopey fremstillet med både dybde, dynamik og inde paradokser. Da serien startede i 80’erne var den et nybrud i forhold til at skildre amerikanske mexicanere som andet end stereotyper.

Subtil fortællekunst med plads til digressioner
Jamie Hernandez er en virkelig god fortæller, der udtrykker sig subtilt. Han bruger billedsiden til at understøtte personkarakterstikken. Som læser skal man holde øje med små ændringer i karakterernes mimik, med opstillingen i billedet, sammensætningen af forskellige billeder og forskellige historier, brugen af skygger og lignende for at fange de forskellige lag i karakterernes tanker og følelser.

Jamie Hernandez har skrevet historierne om Maggie og Hopey til tegneseriehæftet Love & Rockets, som han startede i 1980’erne med sin bror. I en tid, hvor superheltetegneserier var det helt store, blev punkkvindernes strabadser en del af en ny bølge. Et bevis på at stærke menneskelige skildringer også kan sælge.
Efter du har læst Speedy Ortiz dør, vil du nok altid have en lille plads i hjertet til to punkkvinder, man ikke lige glemmer.   

 

Materialer