Karen begynder ikke i skole

28.07.21
Det sidste år i børnehaven er på en måde et ingenmandsland, hvor man er lidt for stor til at gå i børnehave, men samtidig ikke stor nok til at gå i skole. 

Da Karen møder i børnehaven efter sommerferien er intet som det plejer. Alt er faktisk dumt. P, Ida, Store Laura, Aksel og Solvej er der ikke. De er nemlig startet i skole. Der er kun små børn tilbage i børnehaven og så Karen. 

Karen er overbevist om, at der er sket en frygtelig fejl og vil overbevise de voksne om, at hun ER stor nok til at starte i skole.

Ved at spørge de voksne, sin storebror og de venner, der er begyndt i skole, finder hun ud af, at man er klar til at starte i skole, når man:

  • Kan alfabetet
  • Kan dele sit fredagsslik (med sin storebror)
  • Har tabt en tand
  • Kan høre efter i timerne og sidde stille
  • Kan tørre sig selv bagi 

Karen arbejder ihærdigt på at blive skoleklar og får hjælp af nye venner i børnehaven, som viser sig måske at være ok alligevel. Karen finder også ud af, at måske er det i virkeligheden ikke så spændende at begynde i skole endnu, da der er en hel masse ting, hun stadig skal nå at prøve i børnehaven. 

“Karen begynder ikke i skole” er en herlig bog, der sætter fokus på de børn, der bliver tilbage i børnehaven og kan føle sig ensomme og efterladte, efter deres store venner er startet i skole. 

Overgange og forandringer kan være svære, og der er store følelser og tanker på spil hos Karen og børn i hendes situation. For hvornår er man skoleklar? Er det når man kan en masse ting eller er det mere en følelse indeni? 

Læs mere om Karen i Karen Vad Bruuns “Karen begynder ikke i skole” og se også de fine og følsomme illustrationer af Signe Kjær. Det er virkelig et smukt og udtryksfuldt samspil. 

Der findes ikke mange bøger om samme emne, så det er godt at vide, at Karen Vad Bruun har en bog mere om Karen undervejs, “Karen begynder næsten i skole”, som udkommer i august. 

/Lene Mørk Damm, formidler Aabenraa Biblioteker & Kulturhuse

SKOLESTART  

Skolestart kan give sommerfugle i maven over alt det nye der skal ske. Hvis dit barn, modsat Karen, skal begynde i skole om et par uger, så er der også læsestof at hente.

For hvordan ser skolen ud, får du nye venner og hvad laver man efter skole? Hvordan begynder man i skole giver en udførlig og fin beskrivelse af første skoledag og tiden som ny i 0. klasse. 

Børns Vilkår har lavet en guide til dig, der har et barn, der skal begynde i skole efter sommerferien. Du finder den lige her. 

Se også andre bøger om skolestart forneden. 

Materialer