Kvindelige fyrtårne

08.02.19
I februar måned hylder vi stærke kvinder og kvindefortællingen i alle dens forskellige afskygninger.

Vi varmer op til kvindernes kampdag den 8. marts med en masse "kvindelige fyrtårne". Stærke kvinder findes overalt - nogle er pionerer, andre er markante skikkelser indenfor deres felt, fx fysisken, litteraturen, musikken eller i samfundsdebatten. Og så er der selvfølgelig alle dem, vi måske ikke lige lægger mærke til i hverdagen, fordi de kæmper hverdagens små kampe, der betyder så meget i det lange løb. 

På listen her finder du store kvindelige stemmer, både historiske og nulevende. I deres fortællinger kan du finde inspiration, genkendelse, styrke, gode fortællinger og mange andre ting. Måske vil du endda opdage nogle kvinder, du ikke kendte før. Listen er selvfølgelig kun et udsnit og på ingen måde dækkende for alle de spændende kvindehistorier, der findes der ude. 

Hvis du gerne vil læse om nogle nulevende samfundsdebattører, kan jeg anbefale Michelle Obamas selvbiografi Min historie, Siri Hustvedts essays i En kvinde ser på mænd der ser på kvinder eller Roxane Gay, der skriver skønlitteratur og essays bl.a. om den moderne kropskultur.
Er det mere en af de store kvindelige forfattere, du vil læse noget om, kan du jo i anledningen af den nye film Unge Astrid fx dykke ned i Astrid Lindgrens liv eller tage en af de store klassiske feministiske forfattere som Virginia Woolf. Du kan også nyde en af de romaner af kvindelige forfattere, jeg har med på listen. I den historiske genre kan jeg også anbefalde den grafiske roman Marie Curie - et lys i mørket, om den store fysiker og kemiker, der blev den første kvindelige modtager af Nobelprisen pga. sin forskning i radium.
Pénélope Bagieus nye grafiske roman Skamløs: rebelske kvinder der ændrede verdenshistorien er helt klart også en læsning værd. I den humoristiske og inspirerende tegneserie møder du tolv kvinder, der i store og små handlinger ændrede verden. Jeg kendte i hvert fald ikke alle kvinderne og fik lyst til at finde mere viden om dem og deres fascinerende og stærke fortællinger. Du kan læse min anmeldelse på Litteratursiden. Bogen findes desværre ikke på Aabenraa Bibliotekerne, men du kan reservere den på bibliotek.dk. 

Slå dig løs i listen herunder. 

 

Tags
Materialer