Maike anbefaler

02.08.17
Her er Maikes 5 bud på god sommerlæsning.

 

1. Kirsebærlandet af Dörte Hansen
I slutningen af anden verdenskrig flygter den 5-årige Vera sammen med sin mor fra Østpreussen. Uden for Hamburg får de husly i en gammel forfalden gård, hvor den ældre Ida bor med sin krigsskadede søn, Knud. Indbyrdes stridigheder præger det lille hjem, som til sidst ender, da Ida hænger sig på høloftet. 60 år senere søger Veras niece, Anne, tilflugt på gården, da hun bliver forladt af sin mand. Historien ser umiddelbart ud til at gentage sig, men kvinderne opdager en indbyrdes forståelse.
 

2. Billeder fra Lissabon af Frank Sebastian Hansen
Opvokset i det nordsjællandske kollektiv Drudsholm, med en dansk mor og en portugisisk far, er 29 årige Paula en selvstændig kvinde med styr på sig selv og livet. Faren og moren har i flere år været skilt, men hun har bevaret forbindelsen til dem begge. Da moren dør af kræft, forsvinder hendes far pludselig. Eftersøgningen på ham og hans rolle i de portugisiske kolonikrige bringer hende og portugisiske Joaquim på en rejse tilbage i tiden. Gamle sår bliver brudt op, og langsomt danner Paula sig et billede af farens og Portugals barske historie.
Du kan læse bogen på eReolen. Du skal bare logge på med dit bibliotekslogin. 
 

3. Når noget slutter af Julian Barnes
Den midaldrende Tony arver en dagbog skrevet af vennen Adrian, der begik selvmord for mere end 40 år siden. Tony er fraskilt, pensioneret og tænker nu tilbage på, hvordan det hele hang sammen i ungdommen særligt med venskabet med Adrian og kæresten Veronika, som Tony aldrig helt kunne greje. Da de slog op, blev hun kæreste med Adrian, og dagbogen, som Tony nu arver, er testamenteret til ham af Veronikas mor. Imidlertid nægter Veronika at give dagbogen fra sig, og efterhånden som Tony begynder at rode i lagene i sin hukommelse, finder han ud, at kendsgerningerne måske ikke er, som han har valgt at huske dem. Når noget slutter er en elegant og yderst velkomponeret og velskrevet historie fortalt med begavet humor og indsigt i menneskesindet.
 

4. Mærket for livet af Emelie Schepp
Jana vågner i 1986 op i en hospitalsseng. Hun er 9 år og kan intet huske. Som 26-årig er hun en succesfuld anklager og skal lede undersøgelsen af en række mystiske mord, en sag om menneskesmugling der viser sig at være langt mere omfattende og grufuld end først antaget og har forbindelse til Janas egen skæbne. Foruden Jana møder vi Mia fra kriminalpolitiet, hun er vokset op i et barsk miljø, hader Jana, der på overfladen er en overklassepige, og Henrik, der er familiemenneske med de sædvanlige problemer med aldrig at være hjemme. Bogen er forfatterens debut, hun udgav den selv i Sverige, da hun ikke kunne få den antaget, men den solgte efterfølgende 30.000 eksemplarer. Dette er første bind i en serie om Jana.
Du kan læse bogen i en engelsk udgave på eReolen Global. Se, hvordan du får adgang til at læse bøgerne her. 
 

5. Oplev Island: 16 rejseessays af Morten Stender 
I 16 rejseessays skildrer Morten Stender sin livslange begejstring for vulkanøen. Hvert essay omhandler en tur, og samlet kommer man i bogen hele landet rundt. Forrest i bogen er et kort med nummererede ruter, som svarer til kapitlerne. Teksterne rummer konkrete beskrivelser og kørselsanvisninger, historiske anekdoter fra kristningen af Island, og øjenvidneberetninger fra vulkanudbrud og jøkelløb igennem tiden, samt forfatterens egne refleksioner over sine oplevelser, naturen, nuet og evigheden. Bogen er forsynet med private fotos fra Stenders rejser gennem 45 år. Forfatteren har en baggrund som geograf, geolog, teolog og gymnasielærer.

Materialer