Mord, mysterier og mystiske hændelser

05.06.23
Det lyder måske ikke så børnevenligt, men krimier kan også være for børn

Børn der opklarer mysterier kender vi helt tilbage fra Enid Blytons udødelige spændingsserie De fem. Krimierne har givet mange børn og voksne gode læseoplevelser gennem tiden.

De seneste år er der kommet en række spændende tilføjelser til genren.

Mit navn er Justice – mordene på Highbury High

Justice bliver sendt på kostskolen Highbury High efter at hendes mor dør. Hun har aldrig gået i skole før, da hendes mor hjemmeunderviste hende. Kostskolelivet er ikke helt for børn, der er råt, koldt og maden er uspiselig. Det er derfor en stor omvæltning for Justice at træde ind i denne verden, hvor hun også, for første gang i sit liv, skal forholde sig til venindefnidder, hierakier og forviklinger. Men også mystik… Der sker nemlig nogle dødsfald de første uger, som lærerne gør alt for at dække over. Lærerne opfører sig mistænkeligt og Justice må på egen hånd forsøge at opklare mysteriet. Det bliver for alvor farligt, da de sneer inde og endnu et dødsfald sker.

Bøgerne i serien ”Mit navn er Justice” af Elly Griffiths er for de 10-13 årige der kan lide mystik, spænding og kostskoleliv. 

Et Enola Holmes-mysterium

Bøgerne om Enola Holmes af Nancy Springer minder på mange måder om bøgerne om Justice. Enola Holmes mister sin mor på hendes 14 års fødselsdag, og hendes storebrødre vil sende hende på kostskole. Men her ophører lighederne også. Hvor Justices mor dør, så ved Enola ikke hvad der er sket med hendes mor. Enola er overbevist om at moren ikke er forsvundet af egen fri vilje og hun har tænkt sig at følge sporene og løse mysteriet. Selvom hendes storebrødre er selveste Sherlock og Mycroft Holmes, er de ikke til megen hjælp. De mener nemlig ikke at detektivarbejde er for piger.

Bøgerne bygger videre på Sherlock Holmes universet, men Enola Holmes er en stærk og genkendelig karakter i sig selv, der også har fået sin egen Netflix serie.

Serien henvender sig til de 12-14 årige

Dallas København af Peter Molde-Amelung

Dallas København er lidt for sig. Det er en barsk og ærlig fortælling om pigen Dallas, der vokser op ved sin oldefar. Egentlig er hun meget forsømt og svigtet, moren ser hun ikke, og hun må klare sig selv, da oldefaren er opdagelsesrejsende og ikke altid er hjemme. Alligevel er man ikke i tvivl om kærligheden og oldefarens omsorg. Da oldefaren på mystisk vis forsvinder må Dallas gøre alt for at finde ham. Det er et hæsblæsende familiemysterie der skal opklares og undervejs får Dallas brug for hjælp.

Bogen er for de 10-14 årige

Ovenstående eksempler har stærke piger i hovedrollen, men de anbefales til alle der kan lide krimi, mystik og spænding – også voksne.

Se flere gode forslag nedenfor

Materialer