Sprudlende og berigende bog om damer der var alt for meget og fuldstændigt mageløse

03.03.23
Sara Alfort har skrevet en fængende, overraskende og rørende bog om 13 kvinder, der var alt for meget for deres tid, og nægtede at være andet. En række kvinder der fortjener hyldest og en tid, der fortjener opmærksomhed.

Lad ikke den lidt beskedne forside med rækken af kvindenavne afskrække dig. Damer der var for meget er på ingen måde en kedelig eller tung historisk bog. Det er en sprudlende, berigende og fascinerende bog, der er utroligt godt fortalt.

Forrest står 13 vilde og stærke kvinder, der kæmpede og nød og led, og også nogle gange var uenige, men dog alligevel delte den sag, at de kæmpede for at vælge deres egne veje i livet. 13 stærke og vilde kvinder, der spindes frem af en række sjove, rørende, stærke og overraskende fortællinger.

Damer der var for meget handler om en helt særlig periode i nordens historie fra slutningen af 1800-tallet til begyndelsen af 1900-tallet. Et åbent øjeblik, som forfatteren kalder det. Hvor gamle normer blev kastet i luften, hvor spørgsmål om kvinders frigørelse, væsen og myndighed var til debat. Både mænd og kvinder i denne tid udforskede gennem kunst, debat og deres levede liv, hvordan de kunne forme et fælles liv sammen på nye måder.

Kvinderne i Sara Alforts stillede gennem bl.a. deres kunst spørgsmålstegn ved opfattelsen af kvindens seksualitet, deres politiske magt og rettigheder. Denne bogs kvinder stikker ud, fordi de levede vilde liv, fulde af ambitioner, rastløs utålmodighed, følelser, begær og stærk vilje til at leve livet og nyde det på egne præmisser. De blev anset for at være for meget selv af kvindebevægelsen. De tog konventioner, familiens og andres forventninger og blæste det et stykke.

De her kvinder gik forrest, stod klar på tinderne og modtog mange slag, fordi de var dem, de var. De kunne være ensomme, opleve psykisk mørke, men de havde også jernviljer og de fandt ligesindede og fællesskab i de kredse, hvor de kom. 13 kvinder, hvis stemmer havde betydning både i debatten, for andre kvinder, politisk og for udvikling i samfundet.

Udover at præsentere læseren for et væld af kunstnerkvinder, som man måske ikke lige kendte til, så giver bogen her også et virkelig interessant billede af et fascinerende kulturliv, hvor en række menneskers liv og omgangskredse er flettet ind i hinandens på kryds og tværs. Kunstnere og intellektuelle fra hele Europa, der mødtes på kryds og tværs i Kristiania, København, Rom, Berlin og alle mulige andre steder.

Det er tankevækkende, at man møder mænd i bogen, som man har læst og hørt om i mange sammenhænge og pludselig flimrer en hel skare af kvinder frem, som stod dem ganske nær, som var utroligt betydningsfulde i deres egen ret og som vi alligevel har glemt eller udelukket af historien.

Sara Alfort har skrevet en fremragende, reflekteret bog, som skal nydes både for sin underholdningsværdi og som oplysning om nogle af de kvinder, vi skal se op til i al deres kompleksitet, vildskab, sårbarhed og urolige energi.

Hvis man er interesseret i at møde Sara Alfort og høre mere om hendes arbejde og bogen, så gæster hun Aabenraa Bibliotek onsdag d. 29 marts.

 

Materialer