
Stan Lee er død
I 1939 startede en ung Stan Lee som kontorassistent hos Timely Comics. Et firma han senere kom til at eje og omdøbe Marvel - en af de største tegneserievirksomheder i verden.
Efter 2. Verdenskrig led forlaget økonomisk og havde brug for at skabe nogle serier, der kunne konkurrere med de helt store fra D.C Comics. I 1961 skabte Stan Lee derfor med tegneren Jack Kirby superhelteholdet Fantastic Four. Mange år senere kom de to dog ind i en strid, der endte med at Jack Kirby forlod forlaget. Sammen med Marvels tegnere skabte Stan Lee en stor mængde af de helt store Marvel-superhelteserier som X-Men, Spider-Man, Iron Man og Dr. Strange.
Modsat D. C. Comics på den tid begyndte Stan Lee at skabe uperfekte superhelte, der havde problematiske karaktertræk. Han ville ikke skabe ufejlbare, moralske helte. Det startede en helt ny tradition i tegneserieverden og er måske en af grundene til at virksomheden klarede sig så godt. Det er den dag i dag noget af det, der tiltrækker mange biografgængere til karakterer som Iron Man. Den første Iron Man film i 2008 var startskuddet til en lang række store filmsucceser for Marvel, der stadig ruller afsted på trods af salget til Disney. Her er man også blevet vant til at se Stan Lee som statist i alle mulige små sjove roller. Noget de fleste fans nok vil savne for fremtiden.
Nogle af Stan Lees store serier som X-Men har haft et langt og voksende komplekst liv med et utal af forskellige udgaver, skabt af forskellige forfattere og tegnere - sådan tegneserieverden nu engang fungerer. Det er fascinerende at læse disse serier og følge den samfundsdebat, de kommenterer eller ligger sig i forlængelse af i skiftende tider. Som mutantmetaforen fra X-Men, der er blevet brugt til at fremstille mere diversitet i superhelteverden bl.a. i forhold til køn, klasse, etnicitet og seksualitet. Stan Lee og Jack Kirbys egne X-Men tegneserier manglede dog en del af den diversitet, de forsøgte at arbejde med. Det første X-Men team indeholder udelukkende hvide, vestlige mutanter og superskurkene er de eneste, der viser diversitet. Heldigvis er der andre tegneserieskabere, der senere lavede om på det. Eksempelvis Chris Claremont og Dave Cockrum der i 1975 omskabte X-Men serien og samtidig reddede den fra at blive en fiasko. Blot et eksempel på at Stan Lee i et nutidigt syn var fejlbar, men trods alt skabte nogle karakterer med blivende relevans på tværs af mange år. Desuden var han en meget offentlig figur, der sent i sit liv tog mange steder omkring for at møde sine mange fans.
I dag kan du på hele nettet opleve fans tage afsked med Stan Lee. På twitter skriver konkurrenterne ved D. C.:
"He changed the way we look at heroes, and modern comics will always bear his indelible mark. His infectious enthusiasm reminded us why we all fell in love with these stories in the first place. Exelsior, Stan."
Du kan også læse Marvels egen afsked på deres side:
https://www.marvel.com/remembering_stan_lee?fbclid=IwAR2NOcaMniCEShRtEj9...
Hvis du også føler dig lidt sørgeligt til mode, nu da Stan Lee ikke er med os, så kan du jo genlæse nogle af de ikoniske tegneserier. Ellers er det måske tid til, at du skal prøve at stifte bekendtskab med Marveluniverset og Marvelfamilien.
Selvom vi ikke har alle de tegneseriehæfter som Stan Lee er medskaber på, kan du roligt slå dig løs i nogle af de andre udgaver af Stan Lees ikoniske superhelte. Se nedneunder for inspiration. Du kan også nyde heltene i deres filmiske versioner.
Excelsior!