100 året for Første Verdenskrigs afslutning

06.11.18
Den 11. november klokken 11 er det 100 år siden første verdenskrig sluttede.

Første Verdenskrig bliver kaldt 'Den Store Krig' og varede fra 1914-1918. Krigen blev en skillelinje i især europæisk historie. Mange ting sluttede med krigen og mange ting startede med krigen. Krigen kom til at forandre en hel generations drømme, værdier og verdenssyn og markerer indgangen den moderne verden. 

Krigen tvang mange lande til at tænke i diverse former for udvikling og satte derfor for alvor skub i teknologiske landvindinger, der kom til at præge tiden fremover og blandt andet fik stor indvirkning på hvorden Anden Verdenskrig blev udkæmpet. 

På Aabenraa bibliotekerne markerer vi 100-året med udstillinger på alle biblioteker hvor du blandt andet kan se en række billeder af sønderjydere og deres tiltagelse i krigen. På Aabenraa bibliotek har vi også fundet Hejmdal, Dannevirke og Flensborg Avis frem fra kælderen og du kan tage i kig på avisoverskrifterne fra november 1918. 

Krigen affødte en hel del 'krigslitteratur'. Litteratursiden har lavet en artikel hvor man kan læse mere om litteraturen og bevægelserne bag. Læs den her

Nedenfor kan du se en række af de værker, som er krigslitteratur med rod i Første Verdenskrig.

Materialer