Aabenraa har fået sin egen festival for dokumentarfilm

17.02.22
Kom til Aabenraas nye festival for dokumentarfilm, der arrangeres i samarbejde med Nordeuropas største dokumentarfilmfestival CPH:DOX.

Kom til Aabenraas nye festival for dokumentarfilm, der arrangeres i samarbejde med Nordeuropas største dokumentarfilmfestival CPH:DOX.

Når CPH:DOX går i luften i år, bliver det med en stor festival i København, men samtidig arrangeres en række minifestivaler rundt omkring i landet. AABENRAA:DOX afholdes fra mandag den 28. marts til fredag den 1.april.

Aabenraa Kommune er en af de 20 kommuner, der er med i samarbejdet og nu har mulighed for at byde indenfor til sin egen festival, AABENRAA:DOX.

"Vi er superglade for at Aabenraa Kommune og Aabenraa Biblioteker og Kulturhuse nu har indgået et samarbejde med CPH:DOX, som giver os mulighed for at bringe nogle af årets bedste danske og internationale dokumentarfilm til Aabenraa. Lige nu oplever vi en stor hype omkring dokumentarfilmen i Danmark,” siger Niklas Engstrøm, kunstnerisk leder for CPH:DOX, og tilføjer:

”Danske film vinder store priser i udlandet, bliver nomineret til Oscar-uddelingen og har også medvind i sejlene herhjemme. Derfor er det skønt for os, at en kommune som Aabenraa deler begejstringen og nu er klar til at give et lokalt publikum nogle helt særlige virkeligheds-oplevelser på det store lærred.” 

Hos Aabenraa Kommune glæder man sig også til at kunne tilbyde de helt store filmoplevelser fra dokumentarfilmens verden.

”Vi er fantastisk stolte over, at vi kan hente den internationalt anerkendte filmfestival CPH:DOX til Aabenraa Kommune og etablere en stærk lokal minifestival, AABENRAA:DOX. Hertil vil der være skræddersyede events, debatter og talks. Det bliver én stor fejring af dokumentarfilmen og dens muligheder for at give os ny viden og lyst til at engagere os i verden,” fortæller Nina Steensgaard, der er leder af Kommunikation og Medborgerskab ved Aabenraa Biblioteker og Kulturhuse.

FN’s verdensmål er valgt som den røde tråd for de film, der bliver vist til AABENRAA:DOX. Aabenraa Biblioteker og Kulturhuse har allerede fokus på, hvordan verdensmålene kan omsættes til hverdagen.

Billetsalget til filmfestivalen AABENRAA:DOX starter tirsdag den 22. februar kl. 15.00. Filmene vises i Nygadehuset mandag, tirsdag, torsdag og fredag og i Kinorama Aabenraa onsdag i uge 13.

De fem film på AABENRAA:DOX er:

 

The North Dritf
Instruktør: Steffen Krones
En tysk ølflaske, skyllet i land på en af ​​Norges fjerneste øer i Lofoten-øgruppen i det arktiske hav. Hvordan kom den hertil? Kom det virkelig fra Tyskland? Eller gik en tørstig turist ned i øllet og kasserede flasken i havet. Filmen tager os med på et videnskabeligt eventyr ned ad floden Elben over Nordsøen til Norge og viser os, at vi er en del af en cyklus, hvor hver eneste af os har magten til at lave forandringer.

 

River
Instruktør: Jennifer Peedom
En featuredokumentar fra holdet bag den prisvindende dokumentarfilm Mountain & Sherpa. River kombinerer forbløffende billeder, fortælling fra den Oscar-nominerede Willem Dafoe og orkestermusik fra Australian Chamber Orchestra (opfører partiturer skrevet af Jonny Greenwood og mere) for at udforske forholdet mellem mennesker og floder på tværs af seks kontinenter. Det kreative team omfatter Mountain-instruktør/producer Jennifer Peedom, fortæller Willem Dafoe, forfatter Robert MacFarlane, musikalsk instruktør Richard Tognetti og producer Jo-anne McGowan sammen med John Smithson.

 

Plestoncene Park
Instruktør: Luke Griswold-Tergis
I det fjerneste hjørne af Sibirien er Sergey Zimov, en tilbagetrukken, excentrisk, genial og sandsynligvis gal videnskabsmand, med hjælp fra sin søn Nikita, ved at bygge Pleistocene Park - et gør-det-selv-projekt for at genoprette et istidsøkosystem og forhindre en katastrofal global opvarmning. Fungerende arktisk vejr, russisk bureaukrati, et skeptisk videnskabeligt etablissement og deres egne idiosynkratiske metoder modarbejder dem, mens de kæmper, bogstaveligt talt alene i ørkenen, for at realisere deres quixotiske drøm.

 

Nelly & Nadine
Instruktør: Magnus Gertten
En film om kærlighed mod alle odds, krigslidelser, mysterier og velbevarede hemmeligheder fortalt gennem skjulte arkiver, kærlighedsbreve og lidenskabelig opera. Nelly & Nadine er den usandsynlige kærlighedshistorie mellem to kvinder, der forelsker sig juleaften, 1944, i koncentrationslejren Ravensbrück. I mange år blev Nelly og Nadines forhold holdt hemmeligt, også for deres nærmeste familiemedlemmer. Her mange år efter bliver deres historie fundet frem og vi går på opdagelse i deres hemmelige forhold.

 

The Computer Accent
Instruktør: Sebastian Pardo og Riel Roch-Decter
Dokumentaren følger den frygtløse popgruppe YACHT, mens de overlader tøjlerne af hele deres kreative proces til Artificial Intelligence (AI). Når de sætter AI på prøve i kunstens navn gennem brug af maskinintelligens, hvad vil de lære om sig selv i processen?