Oplev de fantastiske malerier frem til 1. oktober på Rødekro Bibliotek.
Oplev de fantastiske malerier frem til 1. oktober på Rødekro Bibliotek.

Bag om kunsten: Sønderjyllands måske gladeste kunstner udstiller i Rødekro

26.09.19
Shoukrallah Khoury er lige dele kunstner og historiefortæller, for når han maler, har han altid noget på hjerte, og der er noget på spil for motivet. Se hans udstilling frem til 1. oktober på Rødekro Bibliotek.

Hvis man har set krig, ødelæggelse og sult kan man så være glad og positiv på menneskehedens vegne. På trods af det eller måske netop derfor er 63-årige Shoukrallah Khoury en utrolig optimistisk og livsglad kunstner, der tror på karma uden nogensinde at nævne lige dét ord.

”Hvis man ønsker andre godt, får man gode ting tilbage,” siger han tit, og det får nærmest status af at være en form for livsmotto.

Frem til 1. oktober kan man opleve 48 af Shoukrallah Khourys malerier på Rødekro Bibliotek.

Ved første øjekast er det lærreder med maling på med et motiv, men det er langt mere end det. For når han maler, fortæller han historier. At betragte malerierne er historiefortælling, der viser sig i flere niveauer. Jo længere du kigger, jo mere får du med af fortællingen, der både kan vække glæde og sætte tankerne i gang.

”Hvis man har tålmodighed og møder verden med smil, så kan man mærke hjerter åbne sig,” siger kunstneren, der altid har en blyant eller et stykke kridt på sig til de idéer, der pludselig opstår.

At tegne og male begyndte i barndommen, men stoppede, uden at han ved hvorfor. Mødet med Samsø og den smukke natur vækkede Shoukrallahs indre kunstner til live igen, og han har ikke sluppet penslen siden.

”Jeg suger indtrykkene til mig og danner et lille maleri inde i hovedet, der kommer ud på forskellig vis,” siger han og uddyber:

”Jeg har malet næsten hele mit liv, og det er det bedste jeg ved. Det er en form for terapi, som man skal gå ind i med hjerte og sjæl,” siger han med en varme i stemmen, der smitter sine omgivelser.

Han er uddannet konservator og har arbejdet som bygningsmaler i mange af de 43 år han har boet i Danmark og i Aabenraa de seneste mange år. De 43 år er de bedste i hans liv.

En ny kollektion er på vej, og det er ikke ualmindeligt, at kunstneren der er vokset op i Nazareth har gang i 20 malerier. For når inspirationen er der, skal der males, og pauses, når den er væk. Det seneste påfund er at male stilhed. Shoukrallah Khoury har blandt andet udstillet sine malerier på Felsted Bibliotek og Aabenraa Sygehus, og så var det ham, der hjalp den tyske børnehave med at lave en udstilling med fokus på den stigende plastik, der kunne ses hen over sommeren på Felsted Bibliotek. Frem til den 1. oktober udstiller han på Rødekro Bibliotek med malerier fra både nye og ældre kollektioner, men han er ikke ved at løbe tør for hverken malerier eller idéer, så han udstiller gerne mere i både små og store lokaler. Alle lokale kunstnere er velkomne til at udstille malerier eller anden kunst for lånere på alle kommunens biblioteker.