Aabenraa Friskole var på besøg for at spille brætspil.
Aabenraa Friskole var på besøg for at spille brætspil.

Biblioteket fik besøg af 40 nysgerrige brætspillere

18.01.19
6. og 7. klasse fra Aabenraa Friskole var fredag formiddag på besøg på Aabenraa Bibliotek for at spille brætspil.

40 elever fra 6. og 7. klasse fra Aabenraa Friskole var fredag på besøg på Aabenraa bibliotek for at spille alverdens brætspil og se biblioteket an. Eleverne er i hvert fald ikke i tvivl om udbyttet af udflugten.

- Man bruger hjernen på en anden måde og lærer noget, uden at man tænker over det, fordi man har det sjovt imens, siger Bodil fra 7. klasse og bliver bakket op af Silje, Sigrid og Marie, der også mener, at brætspil er noget helt andet end at spille et computerspil sammen.

Når børnene spiller brætspil udfordrer det deres intellekt samt evnen til at kombinere og tænke strategisk, ifølge en af Danmarks førende hjerneforskere, Kjeld Fredens. Desuden bliver man trænet i at tænke sig godt om og at befinde sig i et mere langsomt tempo. De egenskaber er der særligt brug for at få trænet i vores moderne samfund, der er præget af hurtighed og de mange digitale muligheder. At der er et behov for at være i et helt andet tempo, mærker de fire brætspillende piger fra Aabenraa Friskole også.

- Det er virkelig afstressende, siger Sigrid og uddyber:

- Vi er fælles om det og griner sammen, og vi er meget mere fokuserede på det og har mere kontakt til hinanden, fordi vi heller ikke sidder med vores telefoner imens, siger hun.

Og netop det med at blive tvunget væk fra de digitale muligheder, tager de fire piger godt i mod. Mobiltelefonerne er nemlig låst inde i løbet af skoledagen, så de ikke stjæler opmærksomheden fra læringen.

-  Det var svært i starten at skulle undvære sin telefon, men nu er det faktisk meget rart og slet ikke noget, jeg tænker over, siger Sigrid.

Det, eleverne oplever, de får ud af besøget på biblioteket, er heldigvis også det som deres matematik- og naturfagslærer har tænkt, da han sammen med sine to kolleger Nina Reese og Tina Arnsbæk planlagde besøget.  

- Tanken bag, er at de skal lære at være sammen uden elektroniske medier, og hvordan man agerer socialt sammen. Og så er der også den sproglige gevinst ved at de lærer at sætte sig ind i svære spillevejledninger og selvfølgelig, at de lærer biblioteket at kende og forhåbentlig kommer igen og låner bøger, siger Christian Eriksen, der også  med i bibliotekets brætspilsklub, der mødes hver tirsdag eftermiddag fra kl. 16.

Under besøget blev biblioteket grundigt udforsket, der blev åbnet bøger og alverdens spil om paratviden og strategi blev taget i brug.

Aabenraa Friskole har årligt fem fagfredage, hvor der sættes en skoledag af til at fokusere fuldt ud på et emne såsom tysk eller engelsk. Det er en mulighed for, at eleverne kan fordybe sig i et emne på en anden måde og nogle gange udløser det en udflugt væk fra skolen som denne dag.