Anne Lise Marstrand Jørgensen. Foto: Simone Maria Kønig Lilmoes / Gyldendal

DR Romanpris til Anne Lise Marstrand-Jørgensen

14.06.21
Læseklubberne landet over har talt. Romanen “Margrete I” kredser om den unge Margrete, datter af Valdemar Atterdag.

Anne Lise Marstrand-Jørgensens historiske roman "Margrete I" er et mesterligt portræt af danmarkshistoriens mest betydningsfulde kvinde. 

Vi følger Margrete fra hun som 10-årig bliver gift med Norges konge, til hun samlede Norden med Kalmarunionen i 1397. Portrættet giver os et nyt og nuanceret blik på Margrete, fordi hun både beskrives som visionær og magtfuld regent og som menneske. 

Marstrand-Jørgensens skildring er båret af en stor sanselighed og bringer os os tæt på Margretes graviditet, voldsomme fødsel og moderskab. Vi får også indblik i Margretes dybe sorg over sønnens alt for tidlige død og hendes bekymringer om magten. 

"Margrete 1" rummer masser af sprængfarligt stof at tale om i forhold til opfattelsen af kvinder og magt – både i middelalderen og i dag.

“Forfatteren har sat nye standarder for den historiske roman, ligesom hun gjorde med Hildegard.. Danmarkshistorien bliver lyslevende med dette vellykkede portræt af en kvinde og et magtmenneske”. Anny Skov Madsen, litteratursiden.dk

Margrete lykkes - med overblik og politisk list - at blive dronning i hele Norden og en af middelalderens mest magtfulde skikkelser. Romanen udkom i september 2020.

Fra december til maj har bibliotekernes 75 læseklubber landet over læst sig gennem seks romaner. Valget faldt til slut på "Margrete I”, som årets bedste. 

Stort tillykke til Anne Lise Marstrand-Jørgensen.

Materialer