Peter Duetoft

Et fælles rum for debatten

01.02.19
Vi tager demokratiet for givet og har glemt at diskutere vores frihedsrettigheder, mener den erfarne politiker Peter Duetoft, der den 6. februar vil have os til at diskutere i et hyggeligt miljø.

Effektivitet, økonomi og nationalisme truer demokratiet sammen med den amerikanske præsident Donald Trumps kampagneform, fake news, brug af spindoktorer både herhjemme og ude i den store verden og fjerner forståelsen for fællesskabet og samtalen. Så kontant er meldingen fra politikeren Peter Duetoft, der er medlem af Hjørring Byråd for Socialdemokratiet og holder fortælle- og debataften om demokratiet den 6. februar på Aabenraa Bibliotek.

Peter Duetoft er uden tvivl belæst, men denne aften skal det ikke handle om, hvem der kan de mest snørklede ord og nyeste samfundsteorier. For denne aften er det ikke politikeren, der står der. Det er en bekymret samfundsborger. Han er heller ikke foredragsholder, han er snarere en fortæller, der lægger op til debat og begiver sig rundt mellem stolerækkerne for at få skub i debatten. Han står klar med eksempler fra det virkelige liv, som både kan provokere, forundre og frembringe flere spørgsmål.

Peter Duetoft mener, at vi tager vores demokratiske rettigheder for givet og glemmer at sætte dem til debat, fordi vi ikke tror, at de kan være truet, selvom historien siger noget andet.

- De store demokratidiskussioner havde vi før og efter krigen, fordi demokratiet blev udfordret, og fordi der var noget, vi havde mistet. Men lige nu tager vi det for givet og det interesserer os ikke, men truslen er på vej, siger han.

I hele det ganske land er vi begyndt at tage folkestyret for givet, og det amerikanske skift fra en samarbejdskultur til en konfliktkultur kan mærkes i Danmark. Politikerlede og almindelige menneskers allergi over for endnu en reform godt krydret med stigende fokus på tal og grafer frem for mennesker truer det traditionelle demokrati, mener Peter Duetoft, der vil sætte demokratiet til debat denne aften.

Egentlig handler det slet ikke om politik, men derimod om, at vi som samfundsborgere tør tage debatten op og siger stop, når det kræves.

- Et demokrati skal måles på den måde, vi behandler udsatte grupper på, siger Peter Duetoft, der mener, at retorikken har ændret sig, og at det er blevet mere legitimt at bruge samfundsgrupper som prygelknarpe i jagten efter at lave lovgivning efter enkeltsager.

Peter Duetoft har været organisationsformand, leder af NGO’er, valgt til adskillige organer (EU-Parlamentet, Folketinget, Amtsråd og Kommunalbestyrelse). Han er international demokrati-specialist og har i en årrække ledet demokrati-projekter for EU, FN og OSCE. Været en ivrig debattør i forsamlingshuse, medier og på de sociale medier samt medlem af frimurerlogen. Skriver p.t. på en bog om de grundlæggende udfordringer for folkestyret. Og så er han selverklæret romantiker, der ofte genser klassikeren Casablanca.

 

Aabenraa Bibliotek onsdag den 6. februar kl. 19-21.

Entré: 50 kr. Tilmelding på aabenraabib.dk.

 

 

Materialer