Superligaen genåbner, og alle med et stærkt fodboldafsavn kan igen få dulmet fodboldtrangen.

Fodbolden er tilbage 

27.05.20
I morgen, torsdag d. 28. maj, genåbner de hvide fra AGF og lyseblå fra Randers FC Fodbolddanmark. Tirsdag i næste uge tager SønderjyskE turen til Brøndby

FODBOLD PÅ FILMSTRIBEN

- og det var Danmark. Dokumentarfilmen "- og det var Danmark" kan få voksne mænd til at græde. En klassisk underdogfortælling, hvor vores helte i 1992 ankom i klipklappere, direkte fra badeferien, til de store slag på de svenske stadions. Guld. EM92. Større bliver det næsten ikke.

Sommeren '92. Spillefilmsudgaven af EM-triumfen fra 1992. Hvis du først ser dokumentaren, og derefter filmen, er du for alvor klar til at tale med om de store fortællinger, boldens magi, og hvorfor fodbold er mere end bare 22 mænd og en bold. 

Fodboldfeber. Nick Hornby skrev tilbage i 1992 ”Fever Pitch: A Fan's Life”; en selvbiografisk bog om Hornbys egen kærlighed til fodbolden. Det blev i 1997 til denne glimrende film med Colin Firth i hovedrollen. Filmen kan både nydes af fodboldnørder og dem der er mere til lide romantiske komedier. 

Diego Maradona. Vi husker alle ”Guds Hånd”, der i 1986 hjalp Maradona i kampen mod England. Men Maradona var meget mere end det. Faktisk var han en af de bedste fodboldspillere i historien. Det skildrer denne glimrende dokumentarfilm; en film man sagtens kan se flere gange i træk. 

Hulemanden Sten. Vi er i stenalderen. Sten bor sammen med sin fredelige stamme i en lille idyllisk dal. Idyllen smadres, da de stygge bronzealdermænd besætter dalen. Nu har Sten kun én mulighed, hvis han vil vinde sin elskede dal tilbage: Han skal lære at spille fodbold. Det er en herlig animationsfilm til børn og barnlige sjæle. 

Find flere fodboldfilm på Filmstriben her

Higer du også efter bold? 

Altså rigtig fodbold på grønne plæner? 

Ventetiden er snart ovre. 

I mellemtiden kan du nyde fem fantastiske fodboldfilm på Filmstriben. 

I midten af marts manglede grundspillet i Superligaen kun to komplette runder - plus en udsat kamp mellem netop AGF og Randers. 

Corona-pandemien satte dog ind og lukkede i første omgang ligaen ned i to uger, der senere blev til to eksta måneder. 

I mellemtiden har debatten raset; hvordan gennemføres sæsonen, hvilke klubber skal rykke ud i tilfælde af en komplet aflysning, og kan alle klubber overleve uden tilskuere, kampe, tv-penge og salg af fadøl og stadionplatter?

Nu er debatten forstummet. I hvert fald for en tid. Superligaen og divisionerne skal spilles færdig. Henover sommeren. Og helt uden tilskuere. 

Om to runder deles de 14 klubber i Superligaen i to; de seks øverste hold går Mesterskabsspillet, hvor de ædle metaller fordeles, mens de otte nederste - efter et sindigt system - fordeles i to puljer, hvoraf tre nedrykkere findes. Læs mere om strukturen her.  

I 1. division skal der kun findes én oprykker. Lige nu er det Vejle Boldklub, der indtager pladsen med den gyldne billet til Danmarks stærkeste fodboldrække. 

Tre nedrykkere og kun én oprykker? Superligaen skal barberes fra 14 til 12 hold. Derfor tager tre klubber turen ned, mens kun én stiger op i graderne. 

Læs mere om, hvordan de danske fodboldrækker ned til 2. division afgøres her. 

Herunder finder du en række fodboldbøger; lige fra portrætter af fx Michael Laudrup, over triumfen i Sverige i 1992 til herlige børnebøger. 

Materialer