Den ukrainske by Pripjat blev forladt efter Tjernobylulykken lørdag den 26. april 1986. Byens forlystelsesparken skulle åbne den 1. maj samme år, men oplevede aldrig glædeshvin og legende børn.

Forladte steder i Danmark og resten af verden

28.08.20
Urban explorers udforsker huse, fabrikker, sportsanlæg og andre steder, der står tilbage, når mennesket er smuttet. Tilbage står forfaldet, historien og naturen. Tag med til den tyske hovedstad, et smut til USA og videre på tur med de danske eventyrer Jan Elhøj og Morten Kirckhoff.

URBAN EXPLORATION

  • Urban exploration er et engelsk ord for udforskning af forladte steder
  • I kort form kaldes det også bare urbex
  • Det går ud på, at man udforsker forladte steder, det kan være alt fra et almindeligt parcelhus, et palæ, en skole, et hospital, et slagteri – eller sågar en hel by
  • Urban exploreres har en uskreven regel, der siger, at de aldrig tager noget fra et sted, og man bryder ikke noget op for at komme ind

Kilde: forladtesteder.wordpress.com

Den tyske hovedstad Berlin, staten Florida, resten af USA, Ukraine, Danmark og resten af verden huser steder, som er forladte. Tag med på en kort rejse her. 

Abandoned Berlin

Berlin, tysklands hovedstad, er en skinnende, historisk perle, der har været gennem to verdenskrige og en skarp opdeling under Den Kolde Krig. Tilbage ligger en hovedstad, der på mange måder er moderniseret, men samtidig byder på fantastiske åndehuller for urban explorers.

På hjemmesiden abandonedberlin.com kan du tage med på en rejse ude historien. Besøg Hitlers olympiske landsby, hvor atleterne trænede og boede under OL i 1936, Stazi-slottet Schloss Dammsmühle eller forlystelsesparken Spreepark, der lukkede portene i 1993, men stadig huser faldefærdige forlystelser.

Hjemmesiden opdateres jævnligt og byder på 75 rejser i tid og sted. 

Du finder Abandoned Berlin her 

PS: Hjemmesiden Abandoned Florida er bestemt også et besøg værd. Se mere her.

Forladt i USA

Mediet Atlas Obscura er en honningkrukke, hvis du er til skæve historier fra hele verden. Siden har desuden listet over 400 forladte steder i Amerika. Her er både sindsygshospitaler, forlystelsesparker og palæer. 

Tag fx med til Ellis Island Immigrant Hospital, der var landets første offentlige hospital på øen, som, for immigranter fra hele verden, var porten til det forjættede amerikanske land. Okanogan Highland Ghost Towns er en forladt og spøgelsesagtig mineby i  Okanogan County i staten Washington. Og i staten Connecticut kan du se tilmed besøge en ægte (og forladt) diner - helt uden irriterende gæster. 

Du finder de mange forladte steder hos Atlas Obscura her

Elhøj & Kirckhoff - Forladte Steder

Jan Elhøj og Morten Kirckhoff er Danmarks bedste urban explorers. Sammen har de besøgt forladte steder i Kina, Rusland, Sri Lanka, USA og selvfølgelig også Danmark. Rejserne er dokumenteret i seks bøger; blandt andet i fire udgaver af serien “Abandoned” og senest “Forladte steder i Danmark” fra 2019. 

Du finder Jan Elhøj og Morten Kirckhoffs Facebook-side med fotos fra en lang række af deres ture til forladte steder i Danmark og resten af verden her. 

Makkerparret rejser desuden efter de værst ratede steder i DR-serien “Nul stjerner”. Tag fx med på vinferie i Moldova. Du finder to sæsoner af “Nul stjerner” her. 

På dit lokale bibliotek kan du låne Jan Elhøj og Morten Kirckhoffs “De forladte danske hjem” fra 2018 og “Forladte steder i Danmark” fra 2019.

Læs mere om Jan Elhøj og Morten Kirckhoffs arbejde på forladtesteder.dk 

Materialer