Grænselandslitteratur, der tager temperaturen på historien og kulturen, oplever et boom. Hans Christian Davidsen er forfatter til bogen “Forelsket i Flensborg” og kommer i februar til Bov og Rødekro for at fortælle om bøger fra grænselandet.

Grænsen historieboomer 

16.02.22
Grænselandet er et kludetæppe af større og mindre bider af Danmarkshistorien. Lige nu bliver mande af historierne fortalt gennem litteraturen. Hør Hans Christian Davidsens forklaring på, hvorfor grænselitteraturen hitter lige nu boomer.

HANS CHRISTIAN DAVIDSENS FAVORITTER

1. Rolf Erbsts “Barakkerne”: En vidunderligt velskrevet erindringsbog fra efterkrigstidens Flensborg

2. Karsten Skovs “Under samme måne”: En fin roman om nogle af de 250.000 primært østtyske flygtninge, der kom til danmark i 1945

3. Pernille Juhls “Genforening”: Et vedkommende portræt af H.P. Hanssen og hans hustru, Helene

4. Tom Buk-Swientys “Slagtebænk Dybbøl” og “Dommedag Als”: Hvis man ikke kan hitte rede i 1864-krigen, så er disse bøger den perfekte indgang

5. Linda Lassens “Tysklandsarbejderen Frederiks valg”: En fin litterær behandling af et stykke danmarkshistorie, der ikke er behandlet særlig meget, hverken i skønlitteraturen eller faglitteraturen

Grænselandet er et område, hvor man får både i pose og sæk - ikke mindst kulturelt. Her har man den enestående mulighed, at man har let adgang til både dansk og tysk litteratur, teater og musik. 

- Jeg tror, at noget af det, der gør grænselandslitteraturen alment relevant, er de mange eksistentielle og alment menneskelige temaer, som den indeholder, forklarer Hans Christian Davidsen, der er kulturredaktør på Flensborg Avis og forfatter til bogen “Forelsket i Flensborg”, og fortsætter: 

- At bo i grænselandet har historisk altid været forbundet med ofte store og svære valg. Dansk eller tysk? Skal man trække uniformen på eller desertere? Møder jeg min nabo, som det menneske han eller hun er, i stedet for at vurderer ham eller hende på et nationalt sindelag? Hvordan ville jeg - hånden på hjertet - have ageret under et diktatur? Man kunne blive ved.

Forfattere som Pernille Juhl, Karsten Skov, Linda Lassen, Erling Jepsen, Keld Conradsen og Hans Schmidt Petersen har sat skub i grænselandslitteraturen, og det er der en god forklaring på. 
 
- Flere forfattere med rødder i Sønderjylland har fået øjnene op for, hvilken skatkiste der er af historier i kilderne: Familiers breve, de righoldige arkiver, den store mængde historisk faglitteratur, der bliver udgivet i Sønderjylland. Her har sønderjyderne en niche i forhold til det kulturelle parnas i København, siger han. 

Hans Christian Davidsen ser grænselandet som et sted med masser af gråtoner - især historiske. 

- Vi har vel et behov for at fæstne os i det lokale og regionale i en tid, hvor der ofte blæser kraftige vinde fra det store udland.

I mange år er vi flasket op med, at der er en kontrast mellem dansk og tysk. Sådan har det ikke altid været, og vi er også så små på vej derhen igen - tysk og dansk har i det tidligere hertugdømme Slesvig eksisteret side om side, bestemt ikke uden gnidninger - det ved vi - men i det daglige i mange tilfælde meget lavpraktisk og pragmatisk.

Tirsdag den 22. februar mellem 16.30 og 18.00 kan du på Bov Bibliotek høre mere om litteraturen i grænselandet. Foredraget holdes også på Rødekro Bibliotek torsdag d. 24. februar mellem 16.30 og 18.00. Se mere herunder.