Auschwitz var den største koncentrationslejr under Anden Verdenskrig. Den bestod af en række underlejre. Blandt andre Birkenau.
Auschwitz var den største koncentrationslejr under Anden Verdenskrig. Den bestod af en række underlejre. Blandt andre Birkenau.

Holocausts rædsler

23.01.20
Mandag er international Auschwitz-dag og samtidig 75-årsdagen for befrielsen af den berygtede koncentrationslejr. Auschwitz-dag er Danmarks minde- og mærkedag for ofre for holocaust og andre folkedrab

Det anslås, at 1,1 million mennesker døde i koncentrationslejren Auschwitz i det sydlige Polen.

Under Anden Verdenskrig ankom de første politiske fanger til lejren i sommeren 1940. Gennem de næste fire år, syv måneder og 13 dage døde de mange fanger i gaskamre, af sygdom og under umenneskelige arbejdsforhold.

Lørdag den 27. januar 1945 var rædslerne endelig ovre.

Sovjetiske soldater befriede 7.650 fanger, som endnu var i live bag pigtrådshegnet. Fire måneder senere var Anden Verdenskrig og Hitlers Tredje Rige historie. Krigens og ikke mindst koncentrationslejrens rædsler fortsatte dog.

Nogle af fangerne fra Auschwitz endte i de russiske gulag-lejre, eksempelvis den italienske jøde, Primo Levi. For samtlige overlevende var lejren en konstant resten af livet.

Der døde omkring seks millioner jøder under holocaust. Det samlede dødstal anslås til cirka ti millioner.

Verdenshistorien har en række folkedrab på samvittigheden; Stalinismens forbrydelser (1928-1956), Rwanda (1994), Bosnien (1992-1995), Armenien (1915-1918) og Holocaust (1941-1945). Læs mere på folkedrab.dk

Auschwitz og holocaust er siden beskrevet i en lang række film, bøger og fortællinger.

På Filmstriben.dk kan du se en lang række film og dokumenterer om holocaust, Auschwitz og andre folkedrab gennem tiderne. Blandt andre:

”Arlette - en historie vi aldrig må glemme” (dokumentar fra 2017). Arlette Andersen overlevede som ung jødisk pige et års fangenskab i nazisternes værste udryddelseslejr Auschwitz og efterfølgende to barske dødsmarcher.

”Nat og tåge” (dokumentar fra 1956). Om koncentrationslejrene i nazitidens Tyskland, hvor farvebilleder af den i dag delvist raserede og overgroede lejr Auschwitz-Birkenau er klippet sammen med sort-hvide arkivbilleder af torturerede og udmarvede fanger, som engang levede på stedet.

”Sauls søn” (drama fra 2015). Saul er på arbejde ved ovnene, da han en dag støder på liget af en ung dreng og midt i håbløsheden finder Saul et formål med sit liv; at give drengen en rigtig jødisk begravelse.