I dag er det ”Æblernes dag”

21.10.20
Onsdag er en oplagt mulighed for hele familien at tage ud i naturen og samle æbler - eller købe dem i supermarkedet. Brug dagen på at lave dejlige og lækre æble-retter.

Vidste du, at...

I dag dyrkes der i omegnen af 50 millioner tons æbler årligt på verdensplan. Størstedelen produceres i dag i Kina og USA. I dag findes der mere end 7.500 forskellige æblesorter. Mange af de gamle sorter dyrkes ikke kommercielt, fordi de ikke lever op til de krav, producenterne stiller. Fx at de skal være yderst modstandsdygtige overfor sygdomme, kunne opbevares i længere tid og være farverige, ensartede i størrelse og form.

Den vilde oprindelse for spiseæblet er sandsynligvis arten Malus sieversii, som ikke har noget dansk navn. Det er et træ, som stadigvæk findes i vild tilstand i Centralasiens bjerge i det sydlige Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Xinjiang-provinsen i Kina. Forskere arbejder med materiale fra M. sieversii, som er resistent mod mange sygdomme og skadedyr. Målet er at bruge gener fra den oprindelige art for at skabe mere hårdføre og sunde æblesorter.

Vitaminindholdet i æblers skræl er lige så højt som i al kødet tilsammen. Der er i øvrigt stor forskel på, hvor meget C-vitamin forskellige æblesorter indeholder.

Find inspiration på biblioteket eller herunder

Materialer