Kodning - vidste du at?

02.10.18
Bliv klogere på hvad kodning er for en størrelse

Vidste du at ?
- Software er programmerne, der kører på computeren.

- ”Computerkodning” eller ”programmering” er at skrive, hvad en computer skal gøre trin for trin. 

- Programmer, der gør ting uden din viden kaldes ”malware

- Der findes tusindvis af forskellige programmeringssprog.

- I 1960’erne var det danske ord for en computer ’datamat’ 

- Mange kvinder fik job som programmører under 2. verdenskrig, hvor mandlig arbejdskraft var en mangel og programmering blev anset som en stereotyp kvindelig syssel, der krævede meget tålmodighed, vedholdenhed og øje for detaljen.

- Programmering er væsentligt mere populært blandt mænd end blandt kvinder. Andelen af mænd, der har prøvet at skrive et computerprogram i 2017, er på 18 %. Til sammenligning er det kun 7 % af kvinderne, der programmerede i samme periode.

- Programmeringen af en computer er baseret på et talsystem, der udelukkende er baseret på tallene 1 og 0. Det kaldes det binære talsystem. https://faktalink.dk/titelliste/computerens-historie

- IT-Branchen anslår, at hver fjerde danske virksomhed, der i 2015 forsøgte at ansætte en it-specialist, måtte opgive på grund af mangel på kvalificerede ansøgere

- Micro:bit er en microcomputer, som børn selv kan kode til fx en slikalarm, en skridttæller eller en fugtighedsmåler. Den er halv størrelse af et Dankort med 25 lysdioder på oversiden, der kan vise det, som børnene skaber. Den har to knapper, der kan programmeres og et indbygget kompas og accelerometer. De små computere er forsynet med bluetooth, så man kan koble den til sin smartphone og computer. Man kan koble motor, højtaler og sensorer til. Erfaring viser, at rigtig mange børn integrerer den i ting de bygger af pap, papir eller teknik.

- Det var en kvindelig matematiker, der skabte softwaren til de to transportable computere ombord på rumraketten Apollo. Hendes navn var Margaret Hamilton.

- Verdens første computerprogrammør var en kvinde. Hendes navn var Ada Lovelace. I 1843 udgav hun det første program til ”Charles Babbages Analytical Engine” (et bud på en tidlig computer).