Lær at spotte fake news

08.06.17
Det postfaktuelle samfund. Bum. Fakta og sandhed er et overstået kapitel i verdenshistorien. Nu er der kun dem, der råber højst på sociale medier tilbage. Eller?

 

Sig det med Twitter

Tidligere har man fokuseret på mediernes rolle som ”den fjerde statsmagt”, en vagthund, der skal sørge for, at magthaverne makker ret. Med dette følger et ideal om saglighed og grundighed.

Internettet og især de sociale mediers stigende popularitet, likes og delinger har dog gjort, at medierne skal løbe hurtigt for at følge med i nyhedsstrømmen. Når det er så pinedødt vigtigt at udkomme først, bliver fakta og kildekritik hurtigt nedprioriteret. Inden man kan nå at sige ansvarlighed og click bait, er artiklerne dog blevet delt måske hundredevis af gange og chatsporet på Facebook eller Twitter er spækket med galsindede tosser og alle deres meninger om dette eller hint.

 

Biblioteket som redningskrans

Danmarks Biblioteksforening skriver i sin kampagne, at: Den deltagende demokratiske medborger skal have viden og redskaber til selv at kunne gennemskue de falske nyheder. Her spiller bibliotekerne en væsentlig rolle som dem, der har redskaberne til at tjekke Fake News og klæde borgerne på til selv at kunne gøre det.

”På den vis kan vi måske endda kalde biblioteket ”den femte statsmagt” som stedet der i den livslange læring klæder borgerne på til at være de aktive deltagende medborgere, som ikke kun har adgang til information, men også har evnen til at bruge og gennemskue den”  

I anledningen af kampagnen uddeler vi bogen Den der råber lyver gratis på alle vores filialer. Hvis du ikke når det i tide, ligger bogen frit tilgængelig på nettet

 

Læs mere:

Faktalink.dk

 

Læs nyheder i vores faktatjekkede databaser 

Global issues in context

Science in context

Encyclopædia Britannica