#MeToo i medierne / Samtale med Matilda Gustavsson

17.09.20
Tv-værten Sofie Linde satte ild under den danske #MeToo-debat, da hun for nyligt var vært for Zulu Comedy Galla. Siden har over 1.600 kvinder fra mediebranchen underskrevet et støttebrev til hende. I Sverige trådte 18 kvinder i 2017 frem og fortalte om seksuelle krænkelser i Det Svenske Akademi.

#MeToo

  • Internetfænomenet og den globale bevægelse #MeToo kom på rekordtid på alles læber, da den i oktober 2017 brød igennem i Hollywood med massive beskyldninger om seksuelle krænkelser i filmbranchen
  • Siden har den bredt sig til resten af verden og vakt enorm debat om køn og ligestilling og er blevet kaldt for ”historisk”, ”feministisk nybrud”, men også for ”heksejagt” og ”folkedomstol”
  • Uanset hvad har den skabt et socialt fællesskab på tværs af nationer og et viralt rum, hvor kvinder og mænd kan udtrykke solidaritet, dele beretninger og afdække seksuel chikane

Kilde: Faktalink

I spidsen for den svenske afsløring stod stjernejournalisten Matilda Gustavsson fra Dagens Nyheter. 

Nu kan du tage til en streamet samtale mellem hende og Lise Bach Hansen fra Det Kgl. Bibliotek. Før streamingen er er der et oplæg om samtykke fra Amnesty International. 

Hvorfor har organisationen advokeret for en samtykkelov? Hvad betyder samtykke præcist, og hvad håber Amnesty, der kommer til at ske, når den nye lov træder i kraft? 

Samtykkeloven taler ind i #MeToo-debatten, hvor seksuelle krænkelser hersker. Lige fra hentydninger til egentlige overgreb. Samtykkeloven har fokus på, om begge parter var indforstået med at have sex, og på, hvad begge parter gjorde for at sikre sig, at der var samtykke.

Matilda Gustavssons afsløringer om seksuelle krænkelser i Det Svenske Akademi ramte forsiden den 21. november 2017. 18 kvinder vidnede om voldtægt, trusler og chikane. 

Det lancerede en kæde af begivenheder, der ville få en af ​​verdens mest rigeste kulturinstitutioner til at gå i knæ. 

I bogen Klubben uddyber Matilda Gustavsson sin undersøgelse af den kulturelle verdens magt og hvor langt man kan gå i kunstens navn. 

Sofie Lindes sparkede liv i den danske #MeToo-debat og har sat gang i den selvransagelse, der finder sted lige nu i den danske mediebranche og på andre arbejdsplader. 

I et nordisk perspektiv har Sverige været det land, hvor MeToo allertydeligst har sat sine spor i samfundet, og debatten fik en kolossal effekt i 2017 i kølvandet på afsløringen af den amerikanske filmproducent Harvey Weinsteins mangeårige overgreb og krænkelser mod kvinder, som han i foråret 2020 fik en dom på 23 års fængsel for

Læs Lise Bach Hansens kronik i Politiken om forskellen på MeToo-bevægelsen i Danmark og Sverige her.

Livestreaming: Samtale med Matilda Gustavsson 
Aabenraa Bibliotek
28. september mellem 19.00 og 21.30

Fri entre. Tilmelding nødvendig.

Du finder billetter til arrangementet her

Tags
Materialer