Monika Fagerholm vinder Nordisk Råds Litteraturpris

28.10.20
Monika Fagerholm modtager prisen for sin mørke og mesterlige roman "Hvem slog Bambi ihjel?". Romanen handler om fortielse af en voldtægt og er højaktuel i en tid med #MeToo og fokus på krænkelser.

I Monika Fagerholms romaner spiller både unge mennesker og stærk og glamourøse kvinder centrale roller. En rød tråd i Fagerholms bøger er, at de forsøger at nedbryde og udvide kvindeidealer ved at stille spørgsmål ved strukturer, normer og traditionelle familiemønstre.

Juryen bag Nordisk Råds litteraturpris 2020 kalder romanen "Hvem slog Bambi ihjel?" for en ”stiliseret moralitet skrevet med en rasende energi”.

Motiveringen lyder: ”Sproget er skiftevis blussende i sin kraftfuldhed og melankolsk besværgende. I bogens tætte net af dialoger, omkvæd og populærkulturelle referencer findes en brutal sandhed, som rammer personerne, uanset hvor de vender sig hen (...) Længslen efter det uforstyrrede stilles over for vores overfladiske og statusfikserede tid. Og det er en livsvigtig længsel, der skrives frem i form af erindringer om kærlighed og venskab. Det er øjeblikke, som man kan vende tilbage til for at hente styrke”.

I romanen mødes mytologi og popkultur i beskrivelsen af magt, skam og fortielse i forbindelse med fire overklassedrenges brutale gruppevoldtægt af en 17-årig pige i en finsk forstad. Det er en fragmentarisk fortælling skrevet fra mørkets sted.

Mere end at handle om selve forbrydelsen viser Fagerholms roman de store konsekvenser for både offer og gerningsmænd.

Voldtægten bliver forsøgt tiet ihjel. Moren er leder af en neoliberal tænketank og siger igen og igen. ”Nu må vi vende et blad, og en skønne dag har vi vendt så mange blade, at intet af det her er sket ". Fagerholm udstiller således overklassens svigt, hykleri og magtmisbrug, og at tavshed kan købes for penge.

Fagerholm viser de magtstrukturer og dynamikker, der præger samfundet. Årsagen til overgreb placeres mere i kulturen end hos det enkelte menneske. Med dette samfundskritiske perspektiv kan Fagerholms romaner være med til at nuancere den aktuelle sexismedebat.

59-årige Monika Fagerholm debuterede med novellesamlingen "Sham" med fine kvindeportrætter i 1987. Samme år færdiggjorde hun en kandidat i psykologi og litteratur fra Helsinki Universitet. Siden har hun udgivet syv bøger og modtaget en række priser.

Gennembruddet kom med romandebuten "Skønne kvinder ved vandet" fra 1994. Romanen blev oversat til ni sprog og filmatiseret. Bogen er et generationsportræt fra 60’erne fortalt fra barnets perspektiv. Ligesom i "Hvem slog bambi ihjel?" rummer bogen et spor om svigtede børn og manipulerende mødre.

Sidste år modtog danske Jonas Eika Nordisk Råds Litteraturpris. Se alle de tidligere vindere af Nordisk Råds Litteraturpris, der er oversat til dansk her.

 

Materialer