De allerstørste ønsker tegnet i kridt i skolegården.

Projekt Læselyst: At lege læselysten frem

15.09.21
Det er sjovt at lege bøger. I uge 36 var Majken Fosgerau Salomonsen, børnekulturformidler, på besøg i Kliplev SFO for at lege læselysten frem med 1. og 2. klasses SFO-børn. 

Om Projekt Læselyst
Kliple Læse Mærken: Læseglæde blandt børn i Kliplev

  • Projekt Læselyst er et samarbejde mellem Kliplev Skoles SFO og Aabenraa Biblioteker & Kulturhuse
  • Projektet skal om at fremme læselysten i SFO-regi og har kørt siden september 2020, men har grundet corona været sat på hold i foråret 2021
  • Projektet er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen

Læs mere om projektet her

Ugen forinden havde SFO’en haft besøg af forfatteren Jan Kjær, som fortalte om, hvordan man skriver og tegner bøger. Han fortalte også om Nomerne, og til sidst tegnede han et monster sammen med børnene. Monsteret kan børnene hænge op i deres SFO. 

Igennem projektet, der er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen, blev der indkøbt Nomer-bøger og Nomer-sværd. De står nu frit tilgængeligt i SFO’en, hvor der vil komme flere bøger til i løbet af efteråret 2021. 

Børnene havde i ugens løb læst nogle forskellige Nomer-bøger med SFO’ens pædagoger, og efter en kort gennemgang af de specifikke bøger, satte Majken og SFO-pædagogen Anita gang i at lege to af bøgerne: Den magiske nom og Hajsværdet. 

I Den magiske nom er hovedpersonen Menzas største ønske at kunne magi. Han finder ud af, at han faktisk sagtens kan magi – han skal bare bruge sin fantasi. 

Børnene fik derfor et stykke magisk kridt, som de så skulle tegne deres allerstørste ønsker med. Børnene havde mange ønsker: Hundehvalpe og kattekillinger, kaniner og kaninbure, racerbiler, ATV’er, Nintendo Switch, mobiltelefoner, kæmpe-is, slotte og kæledinosaurer, penge, cykler, kartofler, familie, bedste venner, og ikke mindst at corona ville gå væk. 

I Hajsværdet vil hovedpersonen Vian så gerne kunne tale med dyr. Efter mange prøvelser lykkes det Vian at få fingrene i Hajsværdet, der giver ham evnerne til at kunne tale med dyr. 

Børnene skulle stå i en rundkreds og vælge sig et dyr, som de skulle lyde og agere som. På skift fik et af børnene lov til at stå i midten med hajsværdet, hvorefter det kunne pege på et af ”dyrebørnene” i rundkredsen og sige ”Magi: Jeg befaler dig at tale,” hvorefter det pågældende barn kunne tale menneskesprog. 

Begge lege var rigtig sjove, og børnene levede sig meget ind i dem. Flere ville gerne læse Nomerne igen, både før og efter legene var slut.

/Majken Fosgerau Salomonsen, børnekulturformidler ved Aabenraa Biblioteker & Kulturhuse

PS: Du finder bøgerme om Nomerne her. "Den magiske nom" findes både i en letlæsningsudgave og som billedbog, men vi har dem pt. kun som ebøger. "Hajsværdet" findes både i en letlæsningsudgave og som billedbog. Vi har pt. kun læslet som fysisk bog og billedbog som ebog).
 

Materialer