Staycation-sommer i Danmark

17.06.20
Pilen peger på en hjemme-sommer. Heldigvis er Danmark fyldt med skønne perler. Læs videre og få tips til en sommer med base indenfor de danske grænser.

Tæt på hjemmet – ”Vandreture i Aabenraa”

På Aabenraa Kommunes hjemmeside finder du en guide til en lang række ruter til dig, der vil vandre eller tage ud i naturen på cykel. Fx Hærvejen og Gendarmstien. Guiden dækker hele kommunen - fra nord til syd og øst til vest. God tur. Du finder guiden til vandreruter her. Du kan også gå op opdagelse i VisitSønderjyllands online-guide til seværdigheder i det sønderjyske. Du finder guiden her

Genforeningen 2020 

Fejringen af Genforeningen 2020 er desværre udskudt til 2021, men det skal ikke holde dig fra at opleve de mange historiske monumenter over den historiske begivenhed for 100 år siden. På Grænseforeningens hjemmeside kan du fx finde et kort med de cirka 600 genforeningssten, der er blevet rejst til minde om Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920. Der er flest i Sønderjylland, men du kan sagtens finde en Genforeningssten, hvis du rejser rundt i Danmark. Find et kort over de 600 genforeningssten her. 

Du kan selvfølgelig også besøge Genforeningsparken foran Aabenraa Bibliotek og Folkehjem, hvor H.P. Hanssen i 1918 holdt sin berømte tale, hvor der blev åbnet for, at Sønderjylland via en afstemning kunne komme tilbage til det danske kongerige. Læs mere om Genforeningsparken her. 

Vandreture i Danmark

Torben Gang Rasmussens e-bog beskriver 111 vandreruter fordelt over hele landet. Der er både korte ture og ture med overnatning undervejs. Der er billeder, beskrivelser af seværdigheder og kortudsnit til turene. Det gør guiden nem at gå til, det giver inspiration og lyst til at tage af sted. Du finder "Vandreture i Danmark: Vandreoplevelser året rundt fra Skagen til Gedser" på eReolen her

Cykelture i Danmark

I Helle Midtgaard og Jesper Pørksens ebog er der beskrivelser af 66 cykelruter i Danmark. Der er også tips til at tage på cykelferie. Bogen indeholder både dagsture, men også længere ruter med overnatning. Til hver tur er der oversigtskort, foto, rutens længde og kort over ruten. Guiden er lettilgængelig, og der er stor variation. Du finder "Cykelture i Danmark: Cykeloplevelser i Danmark fra Skagen til Gedser" på eReolen her

Godnat og sov godt

I takt med at Danmark stille og roligt åbner igen, kan det være en god idé at supplere naturoplevelserne med overnatning. Hvis du er på cykeltur, så hold øje med Bed+Bike-certificerede overnatningssteder. Det er en række kroer, campingpladser og hoteller, som alle sikrer optimale forhold, hvis du er på cykelferie. Det er Dansk Turismefremme, der står bag ordningen. Du finder oversigten med cirka 150 overnatningssteder her.

Hvis du er til en hyggelig og hjemlig overnatning under åben himmel, kan du kaste dig over konceptet ”Brug min baghave”. "Brug min baghave" er et landsdækkende netværk af flinke fold, der frivilligt åbner deres haver for overnattende gæster. Læs mere om "Brug min have" her.

Du har selvfølgelig også mulighed for overnatning i naturen. Naturstyrelsen giver mange muligheder for at overnatte i naturen. Du kan sove i sovepose i skovbunden, finde områder med fri teltning eller booke overnatning på en lejrplads. I Aabenraa Kommune er det fx tilladt at overnatte i telt i Årup Skov i Aabenraa og Bommerlund Plantage i Kruså. Derudover finder du en lang række primitive overnatningspladser og lejerpladser. Både lokalt og nationalt. Læs mere om overnatning i naturen her.

Spot on: Nedslag i Danmark

Som ekstra krydderi og inspiration kan du på eReolen finde to smukke quizbøger, som tester din viden om historiske og geografiske steder i Danmark. I begge ebøger er smukke flyfotos koblet med quiz-spørgsmål.

Hvis du i stedet sætter spot på naturperler i Danmark, kan en tur på Danmarks Naturfredningsforenings hjemmeside anbefales. Her finder du vilde, vidunderlige naturperler. 19 af de smukkeste landskaber, 15 smukke og vilde kyster og 13 vidunderlige skove.

Og så er der kun tilbage at sige – hav en dejlig sommer med staycation i Danmark.

Oprindeligt skrevet af Mette Schønning Lybæch, Aalborg Bibliotekerne.

Materialer