Forfatteren Carsten Müller Nielsen blev modtager af DR Romanprisen 2020 for romanen ’De døde fylder dagene med en smag af mønter’. Han fik prisen overrakt af DR’s Diana Bach hos DR i Aarhus, hvor også fire jurymedlemmer deltog. Foto: DR/Niklas Kragh Jacob

Tjernobyl-ulykken danner ramme om prisbelønnet roman

16.06.20
Carsten Müller Nielsen bliver årets modtager af DR Romanprisen. Han får prisen for romanen “De døde fylder dagene med en smag af mønter”. Lån romanen på dit lokale bibliotek.

TJERBOBYL-ULYKKEN

  • Lørdag den 26. april 1986 eksploderede en reaktor på atomkraftværket ved byen Tjernobyl i det daværende Sovjetunionen. Det blev den værste atomkraftulykke nogensinde. 
  • Radioaktiv forurening kostede mange liv, og i årene efter steg forekomsten af kræft i skjoldbruskkirtlen markant
  • Befolkningen i området omkring Tjernobyl i det nuværende Ukraine og i nabolande som Hviderusland lever fortsat med angsten for eftervirkningerne
  • I Skandinavien skabte Tjernobyl-ulykken også panik og blev en vigtig brik i 1980ernes kampagne imod atomkraft
  • Tv-serien Chernobyl (HBO) skabte i 2019 fornyet debat om Tjernobyl-ulykken.

Kilde: faktalink.dk 

“De døde fylder dagene med en smag af mønter” handler om en ukrainsk soldat, der ryddede op i Tjernobyl-ulykken.

Roman foregår i en bar i Estland, hvor en soldat fra Ukraine fortæller sin historie til en prostitueret kvinde. Soldaten har været med til at rydde op efter atomkatastrofen i Tjernobyl, og han gør sig nu klar til at dø af stråleskaderne.

Det endelige modtager af DR Romanprisen 2020 er blevet fundet af en læserjury, der enstemmigt pegede på Carsten Müller Nielsens roman i den sidste og afgørende afstemning.

“Det er en vigtig og aktuel bog med et stort efterliv. Bogen levede længe i mig bagefter, og den var svær at slippe”, lyder det blandt andet fra et jurymedlem. 

De øvrige nominerede til DR Romanprisen var Lotte Kirkeby (De nærmeste), Eva Tind (Ophav), Kristian Bang Foss (Frank vender hjem), Dy Plambeck (Til min søster) og Anna Elisabeth Jessen (Om hundrede år). Alle romaner kan lånes på dit lokale bibliotek. 

I 2019 havde streamingtjenesten HBO premiere på tv-serien Chernobyl. Se traileren til serien på YouTube her. Serien kan desuden lånes på Blu-Ray på biblioteket. 

Materialer