Ungdomsoprøret 50 år

18.05.18
For 50 år siden kæmpede studenterne i gaderne i Paris, og 1968 blev for altid slået fast som ungdomsoprørets vigtigste år.

Maj-revolten i 1968 i Frankrig startede med studenteraktioner, men bredte sig efterhånden til andre samfundsgrupper, og hermed fik ungdomsoprøret sit mest dramatiske udtryk. Derfor er netop 1968 blevet året, vi forbinder med alle de opbrud og samfundsforandringer, som karakteriserede 60’erne og 70’erne i Vesteuropa og USA. I Danmark taler vi endda om 68’erne – vi har opkaldt en hel generation efter netop dette skelsættende år. 

Ungdomsoprøret satte sine spor, ikke kun på uddannelsesinstitutionerne og i politiske sammenhænge, men også på det personlige plan. Nye fællesskaber og bevægelser opstod, familiemønstrene var i opbrud og det kulturelle landskab blev forandret. I de forløbne år er ungdomsoprøret blevet beskrevet og analyseret på mange forskellige måder.

På biblioteket i Aabenraa har vi denne uge lavet en udstilling med materialer om 1968. Kom gerne forbi og blev endnu mere inspireret. Du finder udstillingen overfor aviserne. 

Nedenfor er et udvalg af bøger og artikler.

Oprindeligt skrevet af Vejle Bibliotekerne.

Materialer